Nederlanders pakten vorig jaar minder vaak de fiets door coronacrisis

Het was minder druk op de fietspaden vorig jaar. Nederlanders maakten namelijk ruim 13 procent minder fietskilometers dan het jaar ervoor, blijkt uit een nieuwe analyse van BOVAG. De afname heeft uiteraard maken met de coronacrisis.

Tijdens de eerste coronalockdown kreeg de fietsenmarkt een flinke boost, zo merkte ook Stella Fietsen. E-bikes en fietsonderdelen waren lastiger verkrijgbaar dan normaal, omdat de vraag flink steeg. Door de lockdown was namelijk een enorme groei te zien in recreatief gebruik (+30,3 procent). "Vooral in het begin, toen bewegen extra werd gesupport", licht Stella-woordvoerder Johan Makaske toe. "Iedereen ging massaal naar buiten om te wandelen óf te fietsen, het enige dat mocht. Wat voor ons wel scheelt: doordat wij e-bikes zelf ontwikkelen en produceren kunnen wij flexibel inspelen op de onzekere levering van onderdelen."

Minder fietsen gevolg van thuiswerken

Toch wordt het beeld van de groeiende e-bikebehoefte genuanceerd door een analyse van de CBS-cijfers door brancheclub BOVAG, zo meldt het AD. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1.112 kilometer per jaar fietsten, daalde het aantal gefietste kilometers vorig jaar naar 966 kilometer. Reden hiervoor is de sluiting van scholen en het thuiswerken. Ook reden we niet of nauwelijks naar uitgaansgelegenheden en (sport)verenigingen (-18,8 procent) of naar de winkels (-5,5 procent).

Leuk weetje: uit de cijfers blijkt dat alleen in Zeeland wél meer gefietst is vorig jaar, namelijk 1255 km per persoon, een groei van 10 procent. In Overijssel, voor corona nog de 'fietswinnaar', daalde het aantal fietskilometers met 16 procent. 

Steeds meer fietsers

Ondanks de daling wordt er meer gefietst dan tien jaar geleden. "De e-bike is ontzettend populair en wint jaarlijks terrein", zegt Makaske. "Mensen gaan steeds vaker met de e-bike naar het werk, om files en overvolle parkeergarages te vermijden. En in de stad fietsen met een e-bike is ook populair, want je kunt snel van a naar b en raakt niet of nauwelijks bezweet. Een win-winsuatie voor veel mensen."

Lees ook: Met de e-bike naar je werk, ideaal!