Accu en actieradius

Accu elektrische fiets

De fietsaccu is een van de belangrijkste onderdelen van jouw elektrische fiets. Stella geeft dan ook niet voor niets tot drie jaar garantie op de accu! Wat voor soort fietser jij bent en wat jouw fietsgebruik is zijn dingen die van belang zijn om te kijken welke accu het beste bij jou past. Hoe langer je wilt fietsen, hoe sterker de elektrische fiets accu moet zijn. Stella heeft een breed scala aan fietsaccu’s voor je e-bike. Laat je altijd goed adviseren voordat je een keuze maakt.

Hoeveel kilometer kan ik fietsen

Als je een elektrische fiets hebt, dan is het natuurlijk fijn als de fietsaccu een behoorlijke tijd meegaat. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg je e-bike moet opladen, en dat weten wij. De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de fietsaccu te hoeven opladen. Hoe meer watt/uur, hoe hoger de actieradius van jouw elektrische fiets. Zo kun je nog meer genieten van jouw elektrische fiets. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de actieradius, waaronder het type e-bike, de accugrootte, het rijgewicht en weersomstandigheden.

201112-Accu_Actieradius-Actieradius-2e3ekolom-1120x600

Energie en capaciteit

De elektrische fietsen van Stella met een accu op de bagagedrager hebben standaard een lithium Ion-accu van 522 wattuur. Deze energie-inhoud is gekoppeld aan de capaciteit van 14,5 ampère uur en de spanning van 36 volt. Deze fietsaccu zorgt voor een hoge actieradius van de elektrische fiets en levert tevens meer energie dan andere fietsaccu’s van dezelfde grootte. 

Zelfontlading

Een ander voordeel is dat er minder zelfontlading optreedt bij een lithium accu, want dit type kan beter tegen temperatuurwisselingen. Al moet ook de lithium accu wel degelijk met enige regelmaat bijgeladen worden, bij vorst, maar eveneens bij andere temperaturen. Wil je liever een zwaardere elektrische fietsaccu waarmee je langer kunt fietsen? Dat kan! Op veel Stella e-bikes is een accu-upgrade mogelijk.

Veilig opladen van de fietsaccu

Je gaat natuurlijk altijd goed voorbereid weg van huis met een volle accu. Het kan zijn dat onderweg het opladen van jouw elektrische fiets toch nodig is. Dit is uiteraard mogelijk, want in heel Nederland vind je ruim tweeduizend oplaadpunten en er komen er steeds meer bij. De oplaadpunten staan bij cafeetjes, hotels, langs fietsroutes en op andere centrale locaties. Kijk op https://www.fietsoplaadpunten.nl/ voor een actuele lijst van officiële fiets oplaadpunten.

Bij Stella staat veiligheid hoog in het vaandel. Eén van de meest voorkomende vragen over e-bikes is hoe je de accu het beste kunt gebruiken. Het antwoord: zoals elke andere accu of krachtige batterij, dus met de nodige voorzichtigheid.


 

Het is goed om te weten dat de accu’s van Stella voldoen aan de hoogste standaarden en worden getest volgens strenge Europese normen. Ze hebben alle wettelijke certificaten en zijn beschermd tegen overbelasting, kortsluiting, piekspanning en wisselende temperaturen.

Desondanks bestaat er altijd een kans dat je accu defect raakt, met in het ergste geval ontbranding als gevolg. De oorzaak van ontbranding ligt meestal in verkeerd gebruik, beschadiging of gebruik van de verkeerde oplader. Twijfel je over de staat van je accu? Neem dan contact met ons op of kom langs in een Stella fietsenwinkel

8 accutips

1. Volg het laadadvies. 

Houd altijd zicht op de accu wanneer deze aan de oplader ligt. De hele nacht opladen raden we af! Laad de accu van je e-bike altijd op in een droge omgeving, bij voorkeur in een ruimte die voorzien is van een rookmelder. Een omgevingstemperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius is ideaal. Handleiding kwijt? Neem dan contact met ons op, we sturen je graag een nieuwe.

2. Parkeer je e-bike in de zomer in de schaduw en niet in de felle zon. 

Leg de accu niet in direct zonlicht of op de verwarming. Een droge omgeving met een temperatuur tussen 10 en 25 graden is het beste. Bewaar de accu in de winter in een vorstvrije omgeving.

3. Iedere Stella e-bike wordt geleverd met een originele gecertificeerde accu en oplader. 

Gebruik alleen deze originele oplader met de bijgeleverde snoeren. Is je oplader beschadigd, of wil je graag een tweede oplader? Neem dan gewoon contact met ons op, dan zorgen wij voor een nieuwe. Gebruik nooit een oplader van een ander merk of type e-bike.

4. Is je accu of je e-bike gevallen? Valschade kan je accu inwendig beschadigen, ook zonder zichtbare beschadigingen. 

Probeer de accu na een val niet meer op te laden, maar laat ‘m zo snel mogelijk door een specialist nakijken. Probeer de accu nooit zelf open te maken of te repareren. Ondeskundig gebruik is zeer gevaarlijk.

5. Controleer de accu regelmatig op beschadigingen. 

Merk je iets bijzonders aan je accu, zoals lekkage, een sterke geur, overmatige hitte, rook of vonken tijdens het opladen? Haal dan de accu direct van het stroom af. Leg de accu buiten, uit de buurt van brandbare materialen. Let hierbij goed op je eigen veiligheid! Neem bij ontbranding direct contact op met 112 en zeg hierbij dat het om een e-bike accu gaat. Informeer ons zodra de situatie veilig is.

6. Vermijd een maandenlang volle of lege accu.

Laad de accu iedere drie maanden minimaal één keer helemaal vol. Denk hierbij aan de winter, waar mensen de accu bijvoorbeeld te lang in de schuur laten liggen.

7. Maak de accu voorzichtig schoon. 

De accu mag niet met een (hoge)drukspuit schoongemaakt worden, gebruik hiervoor een licht vochtige doek.

8. Verwijder de accu bij transport. 

De fiets mag niet met accu vervoerd worden op een fietsendrager. (Hierdoor kan er water in de accu terechtkomen).

240503 - bestekoop_Brochure-desktop-1080x1080
240603 - bestekoop_Brochure-mobile-1300x330

Vraag de gratis e-bike brochure aan!

Wil je meer weten over onze elektrische fietsen? Ben je benieuwd wat Stella jou allemaal te bieden heeft? Vraag onze Gratis Brochure aan, die je direct digitaal ontvangt! De brochure staat boordevol informatie over onze elektrische fietsen.

  • Ruim 40 pagina’s vol inspiratie
  • Jaarlijks meer dan 50.000 keer aangevraagd
  • Bekijk alle e-bikes alvast thuis op de bank!
Gratis