Evelien (57) fietst op Stella-e-bike langs 75 inloophuizen voor (ex)kankerpatiënten: ‘Mensen toeteren als ze me zien!’

Een vrouw met een dankbare missie. Evelien van der Werff (57) fietst op een gesponsorde e-bike van Stella Fietsen langs vijfenzeventig inloophuizen, om landelijk aandacht te vestigen op het belang van goede nazorg voor mensen met kanker en hun naasten. “Dat ik dit belangeloos doe wordt ontzettend gewaardeerd.”

Twee keer overleefde ze borstkanker. Evelien is dankbaar dat ze is genezen, maar de periode na haar ziekte was desalniettemin slopend. “Ik was niet meer kaal en zag er gezonder uit, dus mensen dachten dat het goed ging”, vertelt de Noordwijkerhoutse. “Maar ik was de weg kwijt. Het duurde twee jaar voordat ik er mentaal weer bovenop was.” Het leidde tot een boek, ‘Dit boek brengt geluk’, dat ze op de fiets besloot rond te brengen bij de door het KWF erkende IPSO-inloophuizen in Nederland. “Tijdens mijn ziekte kwam ik nooit bij een inloophuis, het leek mij nogal ‘stoffig’. Totdat ik het werk van Intermezzo in Zwolle zag, het nazorgcentrum waar ik ook mijn tocht ben gestart. Ze geven aandacht en liefde aan kankerpatiënten en je vindt er erkenning en herkenning. Het zou me een hoop tijd en verdriet hebben gescheeld als ik hier tijdens mijn ziekte was gekomen. Er moet geld voor deze instellingen komen, want ze staan op instorten door de coronacrisis.”

Huis in Actie

En zo geschiedde: Evelien maakt in zes weken een fietstocht van bijna 2.000 kilometer langs alle 75 Nederlandse inloophuizen. “Ik hoorde over de financiële nood en nam contact op met IPSO, de brancheorganisatie van de inloophuizen. Ik vertelde ze over mijn plannen en ze waren direct enthousiast.” Ze haakte aan bij de KWF-oproep Huis in Actie, waarmee mensen worden gevraagd zich met sponsoracties en andere activiteiten in te zetten om de situatie van de inloophuizen te verbeteren. Het geld dat ze bij elkaar fietst gaat naar het KWF.

Op zoek naar avontuur

Om de goededoelentocht te kunnen maken zegde ze begin april haar baan als KLM-stewardess op. “Tijdens het schrijven van mijn tweede boek, dat ik maakte in coronatijd, merkte ik dat ik blij werd van het creatieve proces. Ik besloot een nieuw bedrijf op te richten en te stoppen in de vliegbranche. In de tussentijd – vooral om los te komen van alles – wilde ik ‘nog even’ een fietstocht van zes weken maken voor het goede doel. Ik kan ook niet stilzitten. Ik ben echt een soort nomade, altijd op zoek naar avontuur.”

En dat avontuur vindt Evelien in haar tocht van zes weken. Elke avond slaapt ze ergens anders; soms zelfs een gesponsorde overnachting. “Ik kom op de meest bijzondere plekken, van kastelen tot pipowagens”, lacht Evelien. Fantastisch vindt ze het, maar ook best overweldigend. “Vooral in de eerste week. Het weer was toen nog slecht, bij elk inloophuis waar ik kwam wilde iedereen iets van me. Natuurlijk doe ik het daar ook voor, maar ik moest echt even wennen. ’s Nachts lag ik helemaal hyper in bed. Inmiddels heb ik mijn routine gevonden.”

Getoeter en kletspraatjes onderweg

Onderweg maakt Evelien de meest bijzondere dingen mee. Getoeter op straat, soms een spontaan kletspraatje. “Ik vind het allemaal geweldig. Zodra ik bij een inloophuis ben voel ik mij zelfs de koningin: ik krijg taart en cadeaus, er wordt geklapt. Mensen waarderen dat ik dit belangeloos doe voor hen.” Memorabel was het moment dat ze werd benaderd door een vrouw wiens vader was overleden aan kanker. “Tijdens fondsenwerving voor het KWF nam ze altijd een stukje overhemd van hem mee, vertelde ze me. Door corona heeft ze een tijdje niks kunnen doen, daarom vroeg ze of ik een stukje stof aan m’n stuur kon hangen, als aandenken aan haar vader. Ze vond het heel spannend om te vragen, maar ik was vereerd en stemde meteen in. Mooi dat je met zoiets kleins zoveel impact kunt maken.”

Samenwerking Stella

Fysiek gaat de tocht Evelien goed af. Ze koos bewust voor een elektrische fiets met ondersteuning, juist vanwege de pittige afstanden die ze dagelijks aflegt. Haar fiets is gesponsord door Stella, waarmee ze eerder dit jaar een samenwerking aanging. “Het klikt erg goed en ik vind het bedrijf prettig. Ze steunen mij door en door. Dankzij hen fiets ik rond op een prachtige e-bike, waaraan ik echt verknocht ben.”

Ondanks de elektrische ondersteuning merkt Evelien dat ze telkens fitter wordt. “Ik kies bewust voor de eco-stand, wat om iets meer fysieke inspanning vraagt. En dan ook nog alle boeken die ik meezeul, plus m’n kleding en toiletspullen. Ik fiets zo’n 110 kilometer per dag, dus dat tikt wel aan.” Toch vindt ze het fijn dat ze altijd in een hogere ondersteuning kan fietsen, als het nodig is. “Ik heb natuurlijk toch restschade aan m’n ziekte overgehouden, waardoor ik sneller moe ben. En dan af en toe die wind onderweg, vooral toen in de kop van Noord-Holland.”

Veiling

Aan het einde van haar rit gaat Evelien de e-bike veilen. Ook dit geld is voor het KWF. “Geld inzamelen is secundair, ik wil vooral aandacht vragen voor de inloophuizen. Maar alles wat ik hieraan ‘verdien’ is mooi meegenomen, want de inloophuizen kunnen iedere cent gebruiken.” Stiekem vindt ze het best jammer dat ze straks afscheid van haar e-bike moet nemen. “Mijn Stella-fiets en ik zijn toch wel één geworden. En stiekem ga ik het getoeter wel missen!”

Wil jij ook de inloophuizen steunen?