Stella Fietsen reikt Nobelprijs van Nunspeet 2022 uit aan vrijwilliger Nathalie van Goor 

 Een Nunspeetse die zich met hart en ziel inzet voor 'stille' armoede. Nathalie van Goor, vrijwilliger bij Stichting Verborgen Armoede Nunspeet, wint de Nobelprijs van Nunspeet 2022, een nieuw initiatief van e-bikefabrikant Stella Fietsen. Zus Priscilla looft Nathalie voor haar gedrevenheid en passie: "Als iemand het verdient is zij het wel." 

Al zeven jaar zwaait Nathalie de scepter als bestuurslid bij Stichting Verborgen Armoede Nunspeet, een burgerinitiatief opgezet door Nunspeters om huishoudens in de gemeente die op het randje van armoede leven een extraatje te kunnen geven, zoals een verjaardags- of kerstpakket of een uitstapje. "Ik ben ontzettend trots op Nathalie", vertelt Priscilla, die haar zus nomineerde als 'nobele' kandidaat. "Hoe mooi is het dat iedereen de feestdagen kan vieren met nét dat beetje extra. Mijn zus is coördinator en penningmeester voor de stichting en ik zie hoeveel tijd ze hierin steekt. Dit alles doet ze volledig vrijwillig. Als je dit dan met zo veel gedrevenheid en passie al zeven jaar doet, dan kan ik niemand anders bedenken die deze prijs zó verdient." 

In het zonnetje

Nathalie trad eertijds toe tot het bestuur om iets goeds te doen voor de lokale samenleving. "Ze is een soort ervaringsdeskundige", vertelt haar moeder Margreet. "In een moeilijke periode ontving ze zelf een kerstpakket vanuit een goodwill-initiatief. Ze was hier zo dankbaar voor dat ze besloot hetzelfde te doen voor anderen." Als bestuurslid construeerde Nathalie een groot deel van de organisatie: sinterklaaspakketten voor kinderen, een feestje met Pasen, een jaarlijks uitje inclusief consumpties. "Inmiddels hebben zo'n driehonderd mensen zich ingeschreven, waarvoor Nathalie zich onvermoeibaar inzet."

 Naast haar bestuurstaken en de volledige administratie staat de Nunspeetse samen met de andere vrijwilligers in de supermarkt om spullen in te zamelen, brengt ze pakketten rond en zorgt ze voor contacten met de gemeente en sponsoren. "Ze spreekt altijd vol passie over de stichting. Voor alles wat zij doet mag ze best in het zonnetje worden gezet."

Initiatief van Stella Fietsen 

De Nobelprijsverkiezing is een initiatief van Stella Fietsen uit Nunspeet dat eerder dit jaar is bedacht om 'iets terug te kunnen doen voor de lokale samenleving'. "We begonnen meer dan tien jaar geleden met de verkoop van e-bikes vanuit een schuur aan de Waterweg, anno 2022 zijn we marktleider", vertelt Stella-woordvoerder Johan Makaske. "Maar zonder het vertrouwen van onze Nunspeetse dorpsgenoten hadden we dit nooit gered. Daarom reiken we graag een unieke prijs uit aan de meest nobele Nunspeter."

 Uit tientallen inzendingen werden een paar initiatieven genomineerd, waar Stichting Verborgen Armoede Nunspeet met Nathalie aan het roer er één van was. "Ze kreeg de meeste stemmen én haar verhaal had de meeste maatschappelijke impact, daarom kozen we haar als Nobelprijswinnaar van 2022", zegt Makaske. Ze ontvangt een oorkonde en een gloednieuwe e-bike rechtstreeks uit de Stella-fabriek. "En natuurlijk een dikke vette pluim voor haar inzet in de lokale samenleving van Nunspeet."