Versnellingen elektrische fiets

Naaf, automatisch of derailleur

De elektrische fietsen van Stella zijn verkrijgbaar in diverse hippe, stoere en sportieve modellen. Natuurlijk heb je daarbij ook een keuze uit het aantal versnellingen. De meeste elektrische fietsen zijn standaard voorzien van 3, 7 of 8 versnellingen met automatische, naaf- of derailleurversnelling. Alle versnellingssoorten hebben hun eigen eigenschappen en zijn hiermee bepalend voor het rijcomfort.
 

Soorten versnellingen

Naafversnellingen

De meeste Stella e-bikes zijn uitgerust met een Shimano Nexus-naafversnelling. Een naafversnelling is gemonteerd in de naaf van het achterwiel en het meest gangbaar bij 7 en 8 versnellingen. Elektrische fietsen zijn uitgerust met een schakelhulp. Wanneer je terug- of doorschakelt zorgt de schakelhulp ter bescherming van de naafversnelling voor een korte onderbreking in de ondersteuning tijdens het schakelen. Het schakelmechanisme is verwerkt in de naaf en is hierdoor een afgesloten systeem. Stof, water en vuil krijgen hierdoor geen grip op het schakelmechanisme, waardoor het onderhoudsarm is. Met een naafversnelling kun je gemakkelijk wegfietsen vanuit stilstand, zonder daarbij te moeten terugschakelen. E-bikes met naafversnellingen zijn uit te rusten met een gesloten kettingkast.

Eigenschappen:

 • Schakelen bij stilstand;
 • Minder onderhoud;
 • Automatisch schakelen mogelijk.

Derailleur

Derailleurversnellingen zie je vooral bij sportieve fietsen, zoals racefietsen en mountainbikes. Het systeem is laag in gewicht, robuust en kan grotere krachten aan. Je vindt derailleurversnellingen onder meer op onze speed pedelec en schoolbikes. Bij een derailleurversnelling verplaatst de ketting zich trapsgewijs van het ene naar het andere tandwiel. Trapsgewijs schakelen met kleine tussenstapjes is hiermee goed mogelijk. Derailleurversnellingen zijn alleen leverbaar met een open kettingkast en een kettingaandrijving. Een derailleurversnelling vraagt om regelmatig onderhoud, omdat vuil en vocht bij een open kettingkast aan het systeem kunnen hechten. Schakelen is alleen mogelijk tijdens het fietsen, niet als de fiets stilstaat.

Eigenschappen:

 • Schakelt sportief en snel;
 • Goedkoper in aanschaf;
 • Meer keuze aan sportieve fietsen.

Automatisch schakelen

Stella biedt naast handgeschakelde versnellingssystemen ook automatische versnellingsnaven. Hierbij dient gemak de mens: met het Shimano Di2-elektronisch schakelsysteem hoef je zelf niks te doen. Vooral bij het afremmen naar en vertrekken vanuit stilstand scheelt het een hoop schakelen. Je hoeft niet na te denken over welke versnelling je moet kiezen, de e-bike zal altijd de optimale versnelling selecteren op basis van de snelheid die je maakt. Zodra je het automatisch schakelen activeert, geeft het Shimano Steps-systeem automatisch een signaal naar de Di2-versnellingsnaaf om naar de meest passende versnelling te schakelen. Let wel op je accu: een e-bike met automatische versnelling vraagt meer energie van de motor, waardoor de actieradius kleiner wordt.

Eigenschappen:

 • Meer rijgemak en fijne fietservaring;
 • Schakelt terug als je stilstaat;
 • Zelf schakelen is mogelijk.

240625_lastminutedeals-desktop-1080x1920
Ipad

Vraag de gratis e-bike brochure aan!

Wil je meer weten over onze elektrische fietsen? Ben je benieuwd wat Stella jou allemaal te bieden heeft? Vraag onze Gratis Brochure aan, die je direct digitaal ontvangt! De brochure staat boordevol informatie over onze elektrische fietsen.

 • Ruim 40 pagina‚Äôs vol inspiratie
 • Jaarlijks meer dan 50.000 keer aangevraagd
 • Bekijk alle e-bikes alvast thuis op de bank!
Gratis