Wat is het verschil tussen een middenmotor en voorwielmotor?

Wanneer je niet zo bekend bent met een elektrische fiets, kan het verwarrend zijn dat er meerdere typen motoren zijn. Bij Stella maken wij e-bikes met een midden- of voorwielmotor. Sommige modellen e-bikes zijn met beide varianten beschikbaar.

Een e-bike met middenmotor lijkt qua rijervaring het meeste op de gewone fiets. De motor zit gemonteerd op de trapas. De fiets rijdt hierdoor natuurlijk en ligt stabiel op de weg. E-bikes met middenmotoren worden voornamelijk voor sportievere ritten gebruikt, of bij langere afstanden. Het ligt er dus vooral aan waarvoor jij de e-bike wilt gebruiken, of een middenmotor past bij jouw fietswensen.

Een voorwielmotor zit voorin de trapas verwerkt, waardoor de motor verdwijnt in het design van de e-bike. Deze type e-bike is zeer geschikt voor onder andere woon-werkverkeer, in de stad en om als mamafiets te gebruiken. E-bikes met voorwielmotor, meestal iets goedkoper dan middenmotoren, zijn namelijk iets lichter waardoor het makkelijker is om meer te vervoeren. De voorwielmotor geeft een extra steuntje, waardoor je fris aankomt op je werk en makkelijk wegfietst wanneer het stoplicht op groen springt.

Het verschil tussen beide motoren ervaar je het beste door zelf een proefrit te maken met modellen van beide type motoren.