Vier tips om je e-bike te onderhouden
Gelukkig is fietsen nog één van de mogelijkheden om veilig alleen te bewegen, maar het belangrijkste is om zoveel mogelijk binnen te blijven. De e-bike staat daarom waarschijnlijk langer in de schuur of garage dan normaal. Het onderhouden van je e-bike blijft belangrijk, ook wanneer hij binnen staat. Met deze vier tips weet je zeker dat jouw e-bike goed onderhouden blijft en startklaar is als je weer vaker naar buiten kunt!
1. Grote schoonmaak
Grote kans dat jij al in de tuin hebt geklust of je huis hebt voorzien van een grote schoonmaak. Ben jij hierbij je e-bike niet vergeten? Ook de elektrische fiets verdient regelmatig een schoonheidsbeurt. Heb jij onlangs nog met de fiets door het zand of de modder gereden? Zorg dat je dit schoonmaakt, zodat het geen schade aanbrengt aan de onderdelen van je e-bike. Veel meer dan een emmer met lauwwarm water, fietsreiniger of zeep, een spons en droge doek heb je niet nodig. Vermijd bij deze schoonmaak de hogedrukspuit en zorg dat er geen water meer op de fiets achterblijft. De zonnige lentedagen zijn ideaal om in de tuin aan de grote schoonmaak van je e-bike te beginnen!
Tip: in deze blog lees je nog meer over het schoonmaken van jouw e-bike.
2. Denk aan de accu
Voor de accu is het goed als deze regelmatig gebruikt wordt. Heb jij geen gezondheidsproblemen en mag je nog wel zelf boodschappen doen? Zorg dan dat je op de e-bike naar het winkelcentrum gaat, in plaats van te voet of met de auto. Op die manier zorg je ervoor dat je de accu blijft gebruiken. De accu blijft namelijk in betere conditie als je hem regelmatig kunt ontladen en laden. Hierdoor gaat de accu nog langer mee.
Wel is het belangrijk dat je de accu niet constant aan de lader legt, alleen als het nodig is. Probeer de accu zo goed als mogelijk leeg te rijden voordat je hem oplaadt. Als de accu leeg is, dan moet je wel zorgen dat je hem direct oplaadt. Wanneer je dit vergeet en de accu te lang helemaal leeg laat, kan dit schade opleveren.
Zoek een veilige plek op om de accu te bewaren, het liefst in een droge omgeving waar het tussen de 10 en 25 graden is. Zeker als de e-bike niet op een beschermde plek binnen kan staan, is het belangrijk dat je de accu van de fiets haalt. Dit voorkomt zowel dat de accu wordt gestolen, als schade door regen, kou of extreme warmte.
3. Controleer de banden, ketting en het slot
Wil je er zeker van zijn dat jij straks weer veilige fietstochten kunt maken? Dan is vandaag nog de ideale dag om de bandenspanning te controleren, de ketting te smeren en te checken of je verlichting nog werkt. Ook als een e-bike minder gebruikt wordt, blijft het juist nodig om de banden regelmatig bij te pompen. Met zachtere banden kun je uiteindelijk minder ver fietsen, want dit heeft invloed op de acculading.
Loopt de ketting niet meer zo soepel? Smeer bewegende delen altijd goed in. Gebruik hiervoor wel het juiste smeermiddel. Voor de ketting is het van belang om hem eerst te reinigen met een ontvetter, vervolgens smeer je de ketting in met kettingvet. Test tegelijkertijd voor de zekerheid of je slot nog werkt en de verlichting volgens verwachting presteert. Zo kun jij binnenkort weer onbezorgd fietsen.
4. Plan een onderhoudsbeurt
De ANWB raadt aan om minimaal één keer per jaar de e-bike te laten controleren bij een onderhoudsbeurt. Hierdoor is de kans veel groter dat je elektrische fiets in topconditie blijft. Tijdens deze onderhoudsbeurt die wij uiteraard ook aanbieden, worden alle onderdelen van je e-bike nauwkeurig getest, nagekeken en waar nodig, opnieuw afgesteld.
Tijdens de onderhoudsbeurt komen ook de eerste drie punten uit deze blog aan bod. Heb jij bijvoorbeeld moeite met het smeren van de ketting of wil je zeker weten dat je remblokjes en versnellingen nog goed werken? Hier kijkt onze servicemonteur uiteraard ook naar.
Een onderhoudsbeurt voor je Stella e-bike plan is snel geregeld. Deze service is mogelijk in een E-bike Servicecenter, of de monteur komt gewoon bij jou aan huis!
Plan nu jouw onderhoudsbeurt en wees alvast voorbereid op het nieuwe fietsseizoen!