Waarom een elektrische fiets

Ben je fietsen met tegenwind ook zo zat? Of kost fietsen je te veel tijd? Wellicht dat je sneller van en naar je werk wilt reizen, maar kom je met de auto te veel drukte tegen. Overweeg dan eens een elektrische fiets.

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets (ook wel e-bike genoemd). Hiermee leg je namelijk zonder extra inspanning grotere afstanden af dan met een normale fiets. Twijfel je of een elektrische fiets wel geschikt is voor jou? Lees hieronder welke voordelen een e-bike heeft.

Verder fietsen met minder moeite

Een elektrische fiets ondersteunt je bij het trappen. Je levert minder inspanning bij het trappen, waardoor je makkelijk langere afstanden aflegt. Maar je legt deze langere afstanden ook nog eens sneller af. Met een gewone e-bike kun je snelheden behalen tot 25 kilometer per uur, terwijl een speed pedelec tot een maximum gaat van 45 kilometer per uur. Probeer dat maar eens op een normale fiets.

De trapondersteuning biedt ook hulp bij de lastigere stukken van de route. Je fietst met een e-bike makkelijker met bijvoorbeeld tegenwind, of wanneer je bergopwaarts gaat. Je komt dus niet bezweet aan op plaats van bestemming.

Doordat je makkelijker fietst, merk je ook dat je sneller fiets pakt. En dat biedt uiteraard weer andere voordelen.

Een elektrische fiets bespaart tijd

Omdat je met een e-bike hogere snelheden behaalt dan met een gewone fiets, ben je ook sneller op de plaats van bestemming. Hierdoor houd je tijd over voor andere zaken. Ideaal als je als moeder je kinderen naar school moet brengen, naar je werk moet gaan, boodschappen moet doen en de kinderen weer op moet halen. Maar ook handig voor scholieren die ver van hun middelbare school af wonen. Zij hoeven minder vroeger op en zijn dus wakkerder tijdens de les.

Heb je een auto en woon je binnen 20 kilometer van je werk? Ook dan helpt een elektrische fiets om je reistijd te verkorten, zeker wanneer je door stedelijk gebied reist. Juist doordat auto’s in die gebieden niet continu de maximale snelheid rijden, maken elektrische fietsen een inhaalslag en helpen zo om tijd te besparen. Zit je mooi eerder aan je kop koffie!

Een elektrische fiets bespaart geld

Niet alleen kan een elektrische fiets je tijd besparen in vergelijking met de auto, maar je bent ook nog eens voordeliger uit. Je verbruikt natuurlijk geen brandstof, maar denk ook eens aan parkeergeld. Een elektrische fiets stal je zonder extra kosten, terwijl je met een auto al snel te maken hebt met betaalde parkeerplaatsen. En de accu is afneembaar, waardoor je deze makkelijk meeneemt.

Gezonde levensstijl

Een elektrische fiets ondersteunt je tijdens het trappen, maar neemt niet al het werk uit handen (of eigenlijk voeten). Je blijft dus actief bezig, wat natuurlijk goed is voor je conditie. En omdat het fietsen makkelijker gaat met de ondersteuning, pak je sneller de fiets en kom je ook verder. Hierdoor bewegen sommige mensen zelfs meer dan wanneer ze een gewone fiets gebruiken.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat regelmatig de elektrische fiets pakken een positief effect heeft op de zuurstofopname, bloedsuikerspiegel en cardiovasculaire gezondheid. Volgens de onderzoekers zijn elektrische fietsen dus ideaal om de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen. Daarnaast geven ze aan dat elektrische fietsen mensen kan helpen om actiever te bewegen, zonder dat ze dit extra tijd kost. En als mensen lichamelijk fitter zijn, zitten ze ook beter in hun vel. Goed voor lichaam én geest dus!

Kies voor een elektrische fiets

Of je je nu makkelijker wil verplaatsen, tijd en geld wilt besparen, of gezonder wilt leven: een elektrische fiets helpt je hierbij. Ben je benieuwd wat een elektrische fiets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op, of kom langs in een van onze E-bike Testcenters. Praktische tips voor de aankoop van een elektrische fiets lees je in onze aankoopwijzer "Elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?"