Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets is het maximale aantal kilometers dat je kunt afleggen met een volgeladen accu. De actieradius van een e-bike is afhankelijk van verschillende factoren. De vier belangrijkste factoren zijn gemakkelijk te beïnvloeden.

  • Bandenspanning
  • Gebruik van versnellingen
  • Gebruik van ondersteuning
  • Gewicht

Bandenspanning

Om een zo hoog mogelijke actieradius te behalen, is het belangrijk dat de banden van je elektrische fiets altijd de juiste bandenspanning hebben. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoge rolweerstand en veel wrijving met het wegdek. De motor van de e-bike moet dan harder werken. Zorg er daarom voor dat de bandenspanning van je Stella e-bike altijd 4,5 bar is. Dit is eenvoudig te meten en controleren met een bandenspanningsmeter.

Gebruik van versnellingen

Op de juiste manier gebruikmaken van de versnellingen komt de actieradius ten goede. Het is dan ook aan te raden om de versnellingen zoveel mogelijk te gebruiken. Vanuit stilstand optrekken en een helling op fietsen kost veel energie voor een elektrische fiets. Doe dit daarom in een lage versnelling. Zo hoeven jij en je elektrische fiets minder kracht te zetten. Uiteraard kun je daarna gewoon opschakelen naar een hogere versnelling.

Gebruik van ondersteuningen

Voor een optimale actieradius kun je het beste kiezen voor een lage trapondersteuning. Hoe hoger de trapondersteuning, hoe meer energie de motor van de accu vraagt. Pas daarom de trapondersteuning aan jouw snelheid aan.

Gewicht

Het gewicht dat op de e-bike vervoerd wordt, heeft invloed op de actieradius. Fiets je met veel bagage of kinderen, dan vraagt de motor veel energie van de accu. Hierdoor haal je een lagere actieradius. Probeer daarom het totale gewicht van de elektrische fiets en bagage zo laag mogelijk te houden.

Er zijn ook een aantal factoren waar je niet direct invloed op hebt, maar die wel de actieradius van een elektrische fiets beïnvloeden.

  • Weerstomstandigheden
  • Weerstand
  • Conditie en leeftijd van de accu

Weersomstandigheden

Temperatuur heeft invloed op de actieradius van de accu. Hoe kouder het wordt, hoe minder energie een accu kan opslaan en leveren. Het is van belang dat je in de winter de accu uit je e-bike haalt en deze bewaart op kamertemperatuur wanneer je de e-bike niet gebruikt. Als de temperatuur 10° C of lager is, neemt de actieradius af. Ook wordt de laadtijd van de accu langer.

Naast kou heeft ook wind invloed op de actieradius van een elektrische fiets. Heb je flinke tegenwind? Dan wordt de actieradius lager omdat je waarschijnlijk meer ondersteuning nodig hebt.

Weerstand

Je kunt tijdens het fietsen op meerdere manieren weerstand ervaren. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld tegenwind, een slecht wegdek of hoogteverschillen. Deze vormen van weerstand beïnvloeden de actieradius van een e-bike.

Conditie en leeftijd van de accu

Het is belangrijk dat de accu goed onderhouden wordt. Laat dan ook regelmatig een onderhoudsbeurt uitvoeren. Tijdens een onderhoudsbeurt checkt de monteur direct wat de conditie van de accu is. Je kunt er wel rekening mee houden dat, naarmate de accu ouder wordt, de capaciteit afneemt.

Een tweede accu aanschaffen

Wil je er zeker van zijn dat je nooit met een lege accu komt te staan? Overweeg dan om een extra accu aan te schaffen. Dit is zeker aan te raden als je vaak lange fietstochten maakt. Neem contact met ons op voor alle informatie.