6 x wintertips om veilig op je e-bike te stappen

Temperaturen onder het vriespunt en wellicht een vlok sneeuw: fietsen in de winter kan nét even iets lastiger zijn. Je bent minder goed zichtbaar, je hebt minder grip op de weg en de accu van je e-bike is nogal gevoelig voor kou. Een aantal dingen waar je als fietser rekening mee moet houden. Wij hebben een zestal tips op een rijtje gezet zodat je met een veilig gevoel op je e-bike kunt stappen. 

Veilig elektrisch fietsen in de winter doe je zo!

Het winterse weer kan soms verraderlijk zijn. Ga dan ook altijd voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje! Kies voor zekerheid met Stella Zorgeloos Fietsen, zodat je makkelijk en snel via je app melding kun maken in het geval van pech op de weg. Houd ook rekening met onderstaande punten voordat je de weg op gaat:

Bandenprofiel

Het profiel van de banden is erg belangrijk in de winter. Een goed profiel zorgt er namelijk voor dat je meer grip hebt, controleer daarom altijd of de banden nog genoeg profiel hebben voordat je gaat fietsen. Als het profiel zichtbaar en voelbaar is over de hele band, kun je prima fietsen. Twijfel je? Laat dan je band vervangen! 

Stap je dagelijks op je elektrische fiets in de winter? Overweeg dan om winterbanden voor je elektrische fiets aan te schaffen. Deze winterbanden zorgen voor een betere wegligging en meer grip wanneer het glad is. Winterbanden hebben vooral een betere grip in de sneeuw. Het voordeel is dat je twee keer zo snel tot stilstand komt. 

Schoonmaken van de e-bike én de bewegende onderdelen

Vooral in de winter is het belangrijk om jouw e-bike van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien. Het pekel, de mix van sneeuw en strooizout, kan het frame van je fiets flink aantasten. Het is dus belangrijk dat je je e-bike na een fietstocht schoonmaakt met water en afneemt met een droge doek. 

De bewegende onderdelen van de e-bike hebben eveneens aandacht nodig. Reinig de fietsketting met een ontvetter en maak de ketting schoon om vervolgens in te smeren met smeermiddel. Voor de trapas en naven gebruik je lagervet, en bouten en moeren smeer je in met vaseline. Het is belangrijk om alles in te vetten en in te smeren, om zo roest te voorkomen. 

Ben je goed zichtbaar?

Het is vroeg donker en door winterse neerslag of mist ben je vaak niet goed zichtbaar. Zorg er daarom voor dat de fietsverlichting altijd in orde is. Probeer zoveel mogelijk onverlichte wegen te vermijden en als het echt niet anders kan, probeer dan zoveel mogelijk op te vallen in het donker. Dit kan natuurlijk door goede dagrijverlichting, maar ook reflecterende óf lichte kleding helpt hierbij (zwart dragen is niet verstandig).

Controleer de remmen

Ook de remmen van je elektrische fiets zijn van essentieel belang tijdens een winterse fietstocht. De remweg wordt langer wanneer de wegen gladder zijn. Houd hier dus rekening mee en controleer regelmatig of de remblokken van je elektrische fiets niet versleten zijn.

Stand van het zadel

Zet in de winter het fietszadel net even iets lager. Zo kun je gemakkelijk en snel met je voeten bij de grond als dat even nodig is.

Accu in de winter

Gebruik je je elektrische fiets in de winter niet? Ga dan zorgvuldig om met de accu. Het advies luidt de accu op te bergen op een koele (liefst 10 graden Celsius) en droge plek. En dan het liefst met een halfvolle lading. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader. 

Gebruik je je elektrische fiets in de winter dagelijks of wekelijks? Zorg er dan voor dat de accu van je elektrische fiets altijd vorstvrij bewaard wordt, voor de beste actieradius. Staat je fiets in de schuur of garage, haal de accu er dan uit en bewaar 'm op een plek waar het op kamertemperatuur is. Laad de accu nooit in de vrieskou buiten op! Klik hier voor meer accutips.

Stella-onderhoudsbeurt (Wintercheck)

Een onderhoudsbeurt is natuurlijk nooit overbodig. Helemaal in de winter niet! Tijdens de onderhoudsbeurt (of Wintercheck) controleert onze servicemonteur of je e-bike nog in orde is, zodat je met een veilig gevoel kunt fietsen. Heb je vragen over de onderhoudsbeurt van je Stella e-bike? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0341 – 25 22 66, of stuur een e-mail naar info@stellafietsen.nl.