Tips om de accu van je e-bike goed te onderhouden

Het is belangrijk om zuinig te zijn op je fietsaccu. Sterker nog, het is één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Stella geeft dan ook niet voor niets tot drie jaar garantie op de accu! Wij geven je een aantal tips om de accu van jouw e-bike zo lang mogelijk goed te houden.

Bekijk eerst onze video met accutips!

Accu opladen

Voordat je een flinke fietsrit gaat maken wil je de accu van je elektrische fiets opladen. Doe dit altijd op kamertemperatuur. Of je de uitneembare batterij voor het laden nu meeneemt naar huis of elders de e-bike laadt, bij een gemiddeld aantal graden Celsius verloopt dit soepeler. En dat is natuurlijk ook goed voor de levensduur van de accu. Verder is het belangrijk om kortsluiting tegen te gaan door de contactpunten goed droog te maken vóór het laden, mocht het geregend hebben. 

Diepontlading

Als je fietsaccu te leeg is (dit gebeurt vaak door zelfontlading als je je e-bike lange tijd niet gebruikt), kan dit leiden tot diepontlading. Dit gebeurt wanneer de accu verder ontladen wordt dan de minimale toegestane accuspanning. Je kunt dit onderdeel helaas dan niet meer gebruiken. Zorg dus altijd dat je een geheel ontladen fietsaccu zo snel mogelijk terug in geladen toestand brengt. Of nog beter: houd de fietsaccu doorlopend goed vol. Laad het liefst eenmaal per twee weken op, of anders eens per maand, ook als je een tijdje geen gebruik maakt van je elektrische fiets.

Gebruik je je e-bike langer dan een maand niet?

Als je jouw e-bike langer dan een maand niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu minstens half opgeladen is voordat je deze opbergt. Haal de accu altijd uit de e-bike en bewaar deze in een droge en geventileerde ruimte op kamertemperatuur. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader.

Gebruik van de accu in de zomer en winter

Ook in de zomer en winter is het belangrijk dat je zorgvuldig met de accu omgaat. De accu kan tegen kou en warmte, maar niet tegen vorst en extreme hitte. Zorg dat je de accu dus niet in de zon laat liggen, of buiten als het vriest. Je e-bike zelf kun je het beste stallen in een goed geïsoleerde garage. Een uitneembare accu berg je binnen op op een droge plek.

Benut je accu maximaal

De maximale actieradius kan beïnvloed worden door simpele maatregelen tijdens het dagelijks gebruik:

 1. Trek niet in een te hoge ondersteuning op. Gebruik maximaal ondersteuning 2 tijdens het wegfietsen vanuit stilstand.
 2. Trek op in een lichte versnelling.
 3. Fiets zoveel mogelijk in een constante snelheid. Voornamelijk afremmen en optrekken kost veel energie.
 4. Zorg voor een goede bandenspanning. Te zachte banden zorgen voor onnodige weerstand, waardoor er extra energie gevraagd wordt.

De belangrijkste tips op een rijtje:

 • Rijd de eerste drie keer de accu niet helemaal leeg, alleen tot het laatste indicatieblokje nog brandt.
 • Laad de accu bij de eerste drie ladingen volledig op, hierbij mag je het laden niet onderbreken.
 • Rijd de motor de eerste 200 km rustig in, gebruik dus niet een te hoge ondersteuning.
 • Laat de accu niet langer dan 24 uur aan de oplader.
 • Laad de accu op bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).
 • Laat de accu nooit langer dan 24 uur volledig leeg.
 • Gebruik altijd de bijgeleverde accu-oplader.
 • Bewaar de accu in een droge ruimte, het liefst op kamertemperatuur.

Meer informatie over de accu en actieradius lees je in dit artikel!