Jouw e-bike zomerklaar maken voor de vakantie, dit moet je allemaal weten

Het is hartje zomer! Tijdens de vakantie op pad met jouw elektrische fiets? Altijd een goed idee natuurlijk, controleer alleen wel goed je e-bike, voordat je de natuur verkent. Hoe vervelend is het als je ergens in de brandende zon staat met een lege e-bike-accu en je geen idee hebt waar het eerstvolgende oplaadpunt is. Wij geven tips om te zorgen dat jouw fiets summerproof is.

Altijd weer speciaal om je eerste fietstocht te maken in het zomerseizoen. Om je goed voor te bereiden voor een rit op je elektrische fiets tijdens de vakantie, geven wij tips om zowel je flitsende e-bike als jezelf klaar te stomen voor zomerse zonnige dagen.

Kies de juiste elektrische fiets

Heb jij al een fantastische elektrische fiets? Scroll dan door naar de volgende tip, want de oriëntatieronde kun jij prima overslaan. Sta je nog aan het begin van de zoektocht in e-bikeland, vraag dan eerst een brochure aan en/of doe een keuzehulp, zodat je weet welk model bij jou past. Al een heel klein beetje verliefd geworden op een bepaald model? Bezoek dan een fietsenwinkel bij jou in de buurt en maak een gratis proefrit op jouw droomfiets(en). 

Was je fiets

Zoals bij iedere zomerschoonmaak kan ook jouw e-bike na het winterse weer best wel een poetsbeurt gebruiken. Spoel je fietsframe, spaken, velgen en stuur daarom goed af en droog ze vervolgens met een droge doek. Controleer het lakwerk en wrijf het eventueel op met speciale fietsolie. Klik hier voor meer tips om jouw e-bike schoon te maken.

Zorg goed voor de accu van je elektrische fiets

De accu van de e-bike is één van de gevoeligste onderdelen. Houdt niet van te koud en te warm. Lastig? Ons advies: leg de accu vooral niet direct in het zonlicht, al helemaal niet tijdens het opladen, of als je de e-bike buiten in de zon parkeert. De accu kan namelijk ongemerkt oververhitten. Een hittegolf tijdens je fietsvakantie? Een uitneembare accu berg en laad je binnen op op een droge plek.

Check de banden

In de winter zijn wegen en fietspaden gladder dan in de zomer, dus het is een goed idee om je bandenspanning terug te brengen op het oude niveau. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel, want een grover profiel geeft meer grip.

Verstel het zadel van je e-bike

Heb je in de winter je zadel lager gezet waardoor je gemakkelijker bij de grond kunt? Zet 'm dan nu weer terug op jouw gewenste hoogte, zodat je weer kunt fietsen met een meer ergonomische houding.

Controleer sloten en verlichting

Controleer de staat van je slot(en) en bedenk dat het ‘aardevast’ afsluiten van je (elektrische) fiets de kans op diefstal verkleint. Dat betekent dat je je fiets het best kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een paal, hek of brug. Ook goede verlichting is onmisbaar, zelfs al blijft het lang licht. Controleer je voor- en achterlicht en vervang indien nodig je batterijen. Bekijk hier hoe dat werkt.

Bereid jezelf voor op de hitte

Het klinkt wellicht betuttelend, maar bereid jezelf goed voor op zonnestralen en zelfs een hittegolf. Smeer je goed in, denk aan voldoende water, een pet en eventueel een kleine EHBO-kit. Luister goed naar je lichaam en let op bepaalde signalen. Als je overhit bent kun je mogelijk last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en een abnormaal hoge hartslag.

Helemaal fietsklaar

Met deze tips ben je helemaal fietsklaar en kun je met een gerust hart genieten van jouw (hopelijk!) zonnige fietsvakantie. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan staan onze Stella-medewerkers klaar om te helpen. Plan gerust een serviceafspraak in bij één van onze E-bike Servicecenters. We kunnen uiteraard ook bij je aan huis komen.