Hoe maak je jouw e-bike schoon?

Het lijkt misschien niet zo’n leuk klusje, maar wie wordt er nu niet gelukkig van een schone en glimmende e-bike? Uiteraard is het niet zo vaak nodig als bij een racefiets of mountainbike, maar je moet het zeker niet vergeten! Met deze tips is jouw e-bike binnen no-time weer schoon!

Dit heb je nodig:

  • Een emmer met lauwwarm water
  • Fietsreiniger of zeep
  • Een spons
  • Een droge doek
  • Kettingreiniger
  • Kettingsmeermiddel

Het frame van de e-bike wassen

Om te beginnen vul je een emmer met water en zeep. We raden aan om speciale fietszeep te gebruiken. Een goede optie is het Muc-Off Bike Care Essentials Kit; een complete set voor het reinigen van de e-bike. Mocht je dat niet in huis hebben, dan kun je een gewoon schoonmaakmiddel gebruiken. Let er wel op dat het middel geen schuurmiddel, siliconen of agressieve oplosmiddelen bevat. 

Gebruik bij het wassen van de e-bike altijd koud of lauwwarm water. Heet water zorgt er namelijk voor dat eventuele zouten kunnen inwerken op de onderdelen. Voordat je begint, haal je de accu uit de e-bike. Deze kun je later met een droge doek even afnemen.

Voor het schoonspoelen van de e-bike, gebruik je altijd een tuinslang. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of harde waterstraal. Hiermee kun je vuil in de kwetsbare onderdelen van de e-bike spuiten. Daarnaast wordt het vet weggespoten dat juist bedoeld was om water en vuil uit de lagers te houden. Ook bestaat de kans dat een hogedrukreiniger het remsysteem en de elektronica beschadigt. Niet doen dus!

Vergeet de wielen niet

Nadat je het frame schoon hebt gemaakt, zijn de wielen aan de beurt. De wielen zijn vaak de meest smerige onderdelen van de e-bike. Je kunt het beste beginnen bij de naaf. Vervolgens beweeg je in de richting van de velg. Zo voorkom je dat er vuil in de wiellagers komt.

De ketting schoonmaken

Het schoonmaken van de ketting doe je door een speciale ketting ontvetter te gebruiken. Breng de ontvetter aan op de ketting en het schakelsysteem. Draai aan de pedalen, laat de ketting bewegen en schakel ondertussen rustig door zodat de ketting verspringt. Laat de ontvetter ongeveer vijf minuten inwerken. Spray de ontvetter absoluut niet op de remblokken of remschijven. Dit kan leiden tot piepende remmen en vervuiling.

De fiets goed afdrogen

Zorg ervoor dat je de e-bike goed droog maakt. Het scheelt als het zonnetje schijnt buiten, dan droogt de e-bike vanzelf. Maar maak op een winterse dag de e-bike met een droge doek droog. Vergeet hierbij niet de bouten, aandrijving en andere plekken van de e-bike waar water blijft staan.