Veilig de weg op in de winter

Door Priscilla, 24 november 2016

De nachten worden kouder en binnenkort komt de temperatuur overdag nauwelijks boven het vriespunt. Door gladheid, regen of sneeuw kan fietsen in de winter net even iets lastiger zijn. Als fietser ben je vaak minder goed zichtbaar maar er zijn ook nog andere zaken waar je als fietser rekening moet houden. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de accu van je elektrische fiets? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je met een veilig gevoel op je e-bike kunt stappen.

Fiets veilig de winter door!

Het winterse weer kan soms verraderlijk zijn. Ga dan ook altijd voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje! Controleer daarom regelmatig onderstaande punten voordat je de weg op gaat:

 • Bandenprofiel

  Het profiel van de banden is erg belangrijk in de winter. Een goed profiel zorgt er namelijk voor dat je meer grip heeft. Controleer daarom altijd of de banden nog genoeg profiel hebben voordat je gaat fietsen. Stap je dagelijks op je elektrische fiets in de winter? Overweeg dan om winterbanden voor je elektrische fiets aan te schaffen. Deze winterbanden zorgen voor een betere wegligging en meer grip wanneer het glad is.

 • Ben je goed zichtbaar?

  Het is vroeg donker en door de regen of mist zijn fietsers vaak niet goed zichtbaar. Zorg er daarom voor dat de fietsverlichting altijd in orde is. Probeer zoveel mogelijk onverlichte wegen te vermijden en als het echt niet anders kan, probeer dan zoveel mogelijk op te vallen in het donker. Dit kan natuurlijk door goede fietsverlichting, maar ook reflecterende kleding helpt hierbij. 

 • Controleer de remmen

  Ook de remmen van je elektrische fiets zijn van essentieel belang tijdens een winterse fietstocht. De remweg wordt langer wanneer de wegen gladder zijn. Houd hier dus rekening mee en controleer regelmatig of de remblokken van je elektrische fiets niet versleten zijn.

 • Stand van het zadel

  Zet in de winter het fietszadel net even iets lager. Zo kun je gemakkelijk en snel met je voeten bij de grond als dat even nodig is.

Accu in de winter

Gebruik je je elektrische fiets in de winter niet? Ga dan zorgvuldig om met de accu. Het is noodzakelijk dat je de accu uit de fiets haalt met minstens een halfvolle lading. Zorg ervoor dat je de accu opbergt in een droge en geventileerde ruimte, waar het niet kouder is dan 10 graden. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader. Check regelmatig of de lading nog halfvol is. Is dit niet het geval? Laad de accu dan weer op totdat die minstens halfvol is.

Gebruik je je elektrische fiets in de winter dagelijks? Zorg er dan voor dat de accu van je elektrische fiets altijd vorstvrij bewaard wordt. Staat je fiets in de schuur of garage, haal de accu er dan uit en bewaar hem op een plek waar het boven de 10 graden is. Laad de accu nooit in de vrieskou buiten op!

Stella onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt is natuurlijk nooit overbodig. Helemaal in de winter niet! Tijdens de onderhoudsbeurt controleert ons Stella Serviceteam of je e-bike nog in orde is. Zo stap je met een veilig gevoel op je e-bike. Heb je vragen over de onderhoudsbeurt van je Stella e-bike? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0341 – 25 22 66.