Een elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten!

Als je een elektrische fiets wilt aanschaffen, moet je rekening houden met verschillende dingen. Het gebruik van de e-bike, de motorpositie, het design, noem maar op. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten, zodat je straks zorgeloos kunt genieten van een fiets die perfect bij jou past.

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, verovert in snel tempo de Nederlandse fietspaden. Dit is geen toeval, aangezien steeds meer fietsers de voordelen van een elektrische fiets gaan inzien. De tijd dat we elektrische fietsen vooral met senioren associeerden, ligt ver achter ons. Forensen stappen uit de auto om de dagelijkse file voorbij te fietsen en tegelijk aan hun conditie te werken. Afstanden van 20 tot 30 kilometer, die voorheen met de auto of openbaar vervoer werden afgelegd, zijn nu prima op de fiets af te leggen!

De voordelen zijn legio: goedkoper in aanschaf en gebruik dan een auto of scooter, gezonder doordat we in beweging zijn en comfortabeler dan een gewone fiets door het steuntje in de rug. En daarnaast is de elektrische fiets een praktische oplossing om toch snel, fris en fruitig naar je werk te gaan. En zo zijn er nog talloze voordelen te noemen.

Aankooptips elektrische fiets

Nu de dagen steeds langer worden, oriënteren steeds meer mensen zich op de aanschaf van een elektrische fiets. Natuurlijk roept de aankoop van een e-bike vragen op. Welke elektrische fiets is voor jou wel geschikt en welke niet of in mindere mate? En hoe groot de voordelen ook zijn, aan een elektrische fiets hangt een prijskaartje. De aankoop van een elektrische fiets vormt een investering en vraagt daarom om een goede voorbereiding. De voor- en nadelen van een tweedehands fiets kopen beschreven we al eerder,  in deze blog geven we jou 8 tips voor de aankoop van de juiste elektrische fiets.

1. Bepaal het doel van je elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. Bepaal eerst waarvoor je een elektrische fiets gaat gebruiken. Aan een fiets die dagelijks gebruikt wordt om 30 kilometer naar het werk te fietsen, mogen meer eisen gesteld worden dan aan een fiets waar alleen in het weekend of met mooi weer een tochtje gemaakt wordt. Gaan er kinderen mee in een kinderzitje? Allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij de aankoop van een e-bike.

2. Actieradius van de elektrische fiets

Ga je langere afstanden fietsen? Kies dan voor een accu met een grotere capaciteit. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Accu’s met een lagere capaciteit zijn goedkoper, maar moeten eerder opgeladen worden.

3. Positie van de accu

Een fietsaccu is meestal gemonteerd onder de bagagedrager of in het frame. Beiden hebben hun voordelen. Een afneembare accu kan in huis of op het werk opgeladen worden. Ook kan de accu in de winter op kamertemperatuur bewaard worden, wat de levensduur ten goede komt. Een geïntegreerde accu in het fietsframe is onopvallend, waardoor de elektrische fiets er als een ‘gewone’ fiets uitziet.

4. Positie van de motor

Er zijn twee verschillende types motoren verkrijgbaar bij Stella, de voorwielmotor en middenmotor. Welke motor de juiste is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Welke motor je ook kiest, informeer goed naar het merk. Stella e-bikes zijn voorzien van gerenommeerde Bosch- en Shimano Steps-middenmotoren en onze eigen Stella Eleon-voorwielmotor.

Voorwielmotor
Bij een fiets met een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel geplaatst. Deze naaf is dan ook dikker dan bij een gewone fiets. Voorwielmotoren kenmerken zich door het gevoel voortgetrokken te worden.

Middenmotor
Een elektrische fiets met middenmotor voelt het meeste aan als de vertrouwde gewone fiets. De motor zit laag gemonteerd, bij de trapas. Door het lage zwaartepunt en natuurlijke fietsgedrag zijn elektrische fietsen met middenmotor erg populair.

5. Vermogen van de motor

De motorcapaciteit bepaalt de hoeveelheid geboden ondersteuning en wordt aangegeven in Newton-meter (Nm). Voor een vlak fietslandschap volstaat een standaardmotor.

6. Versnellingsnaaf of derailleur

Elektrische fietsen met een versnellingsnaaf vergen minder onderhoud dan fietsen met een open derailleursysteem, waarbij het schakelsysteem en ketting in aanraking komen met vuil en vocht. Bijkomend voordeel van een versnellingsnaaf is dat je in stilstand kunt schakelen. Het voordeel van een open derailleursysteem is het lagere gewicht en de mogelijkheid tot meer versnellingen.

7. Gewicht van de elektrische fiets

Houd bij de aanschaf van een elektrische fiets rekening met het extra gewicht ten opzichte van een normale fiets. Over het algemeen wegen elektrische fietsen met gemonteerde accu rond de 25 kg. Heb je een fietsendrager achter de auto? Let dan goed op het draagvermogen van de fietsendrager.

8. Probeer een elektrische fiets zelf

Heb je besloten een elektrische fiets te kopen? Maak altijd een proefrit op verschillende type e-bikes. Onderling verschillen elektrische fietsen van elkaar qua gebruikersgemak en fietscomfort. Test daarom de e-bikes van je keuze goed. Alleen zo kies je voor de elektrische fiets die het best bij jou past!  

Meer tips over welke e-bike bij jou past lees je hier.