20210216-lente-blogs-1ekolom-2320x1000

Tweedehands elektrische fiets kopen: alles wat je moet weten 

Toe aan een (nieuwe) e-bike, maar wil je niet al te veel geld uitgeven? Een tweedehands fiets via een fietsenmaker of particulier kan een optie zijn, want je bent vaak goedkoper uit én je hebt geen last van een eventuele langere leveringstijd. Toch is er een maar, want aan een tweedehands elektrische fiets kleven ook de nodige risico’s. 

Marktplaats biedt ze volop aan, maar ook in een fietsenwinkel kun je prima terecht voor een tweedehands elektrische fiets. Er zijn er zát in omloop, aangezien een hele generatie e-bikes van enkele jaren oud nu als tweedehands elektrische fietsen te koop worden aangeboden. 

Als je een elektrische fiets wilt aanschaffen, let je op verschillende aspecten. Een voorwiel- of middenmotor, de zithouding, de prijs. Vooral die laatste is belangrijk als je een e-bike overweegt: een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets, met name door de accu. Misschien wil je liever niet te veel geld uitgeven, maar laat de prijs bij jouw beslissing niet allesbepalend zijn. Het zou zonde zijn als je achteraf een enorme rekening voorgeschoteld krijgt.  

Wat zijn de voordelen van een tweedehands elektrische fiets? 

Je hoeft er geen doekjes omheen te winden: een tweedehands e-bike is goedkoper dan een gloednieuw exemplaar, zoals eerder genoemd. Fietsenmakers bijvoorbeeld krijgen veel inruilfietsen en zetten die zelf vaak te koop. Het mogelijke voordeel bij een fietsenmaker is dat je, ook op een tweedehands model, garantie krijgt. Wat je ongeveer betaalt ligt aan het jaar van oorsprong: hoe ouder, hoe lager de restwaarde.  

Maar het allerbelangrijkste voor de prijs van een tweedehands elektrische fiets is de accu. Een nieuwe accu kost tussen de vierhonderd en zeshonderd euro, en dat is in sommige gevallen meer dan de waarde van de fiets. Betaal je minder voor de e-bike omdat de accu niet oké is, dan moet je een nieuwe aanschaffen. Als de accu wel oké lijkt te zijn, kleven er alsnog risico’s aan, omdat je niet weet wat de vorige eigenaar ermee gedaan heeft.  

Wat zijn de nadelen van een tweedehands elektrische fiets? 

En dan brengt ons meteen op de nadelen van de tweedehands elektrische fiets. De nieuwste e-bikes zijn uitgerust met slimmere software en betere, efficiëntere accu’s dan oude modellen. En je hoeft je geen zorgen te maken over wat de vorige eigenaar ermee gedaan heeft. Bij een tweedehands fiets bestaat het risico dat iemand de accu heeft laten vallen. Er kunnen dan scheurtjes in zitten, waardoor de accu kan gaan lekken en er brand ontstaat. Of misschien stond de e-bike wel uren in de regen, wat negatieve gevolgen heeft voor de levensduur van de accu (én het display). De accu van de e-bike dient in een goede conditie te verkeren

Ook is de kans groot dat je binnen één á twee jaar na aankoop het kostenplaatje alweer oploopt, omdat er onderdelen zoals de accu of motor tegen het einde van hun levensduur aanlopen. 

Actieradius van een tweedehands fietsaccu 

Nog iets waar je op moet letten bij de fietsaccu van een tweedehands fiets: de accucapaciteit. Een nieuwe fietsaccu gaat zo’n vijf jaar mee, met een volledige actieradius. Hoe meer je vervolgens fietst, hoe meer de accucapaciteit afneemt. Blijkt dat de accu van je tweedehands fiets nog een minimale actieradius heeft? Dan moet je al gauw een nieuwe aanschaffen, een aardige kostenpost.  

Stella biedt geen gereviseerde accu's aan, maar laat ze wel repareren in geval van accu-issues. Bijvoorbeeld als er aan laadplugdefect is, of wanneer de LED-lampjes het niet meer doen. Dit gebeurt niet bij Stella, maar bij erkende bedrijven, geselecteerd door de leverancier zelf. Met deze reparatie ‘redt’ Stella wel een aantal accu’s, zo’n veertig procent van de afvoer. Als je je accu toch laat reviseren binnen de garantieperiode, vervalt de garantie. 

Slijtageonderdelen van de elektrische fiets 

De accu staat met stip op nummer één, maar denk ook aan andere slijtage als je een tweedehands e-bike overweegt. De ketting en tandwielen vervangen is een flinke kostenpost en waarschijnlijk al snel nodig als de fiets al veel kilometers heeft gemaakt. Maar ook remmen moeten goed gecheckt worden. Schaf je bij Stella een nieuwe elektrische fiets aan, is jouw e-bike altijd in topconditie. Elk jaar krijg je een oproep voor een servicecheck in een Stella E-bike Servicecenter, waar je fiets grondig wordt gecontroleerd. Zo weet je zeker dat je veilig op pad kunt.  

Stella E-bike Outlet

Twijfel je nog steeds over de prijs? Een andere optie voor een goedkope elektrische fiets is een outletmodel. Het gaat dan met name om e-bikes die nét niet meer nieuw zijn, maar wel zeer voordelig geprijsd. Deze fietsen hebben een bijvoorbeeld een tijdje in een showroom gestaan, of een kleine beschadiging aan de lak. Nog een voordeel is dat deze e-bikes altijd op voorraad zijn, waardoor je de volgende dag al (elektrisch) fietst. Stella heeft overal in het land outletwinkels, dus zoek jouw dichtstbijzijnde locatie en kom langs voor een gratis proefrit. Onze e-bikeadviseurs helpen je graag op weg!