Download de gratis brochure!
Ja, Stuur mij een gratis brochure toe met informatie over Stella en de actuele prijzen.
Vraag de gratis brochure aan Brochure aanvraagDe elektrische fiets, ook bekend als e-bike, wint in Nederland steeds meer aan populariteit. Steeds meer mensen zien de voordelen in van een fiets met trapondersteuning ten opzichte van een traditionele fiets.
De voordelen van een elektrische fiets zijn legio: het fietsen van langere afstanden wordt aantrekkelijk, tegenwind minder hinderlijk, de geleverde inspanning minder waardoor je minder bezweet aankomt. Voor veel forensen is de elektrische fiets een serieus alternatief voor de auto of het openbaar vervoer: hoge brandstofkosten of abonnementen zijn met een elektrische fiets niet aan de orde.
De aankoop van een elektrische fiets wordt doorgaans niet in één keer genomen. Wie zich oriënteert op een elektrische fiets, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Het assortiment is groot en de technische woorden vliegen je om de oren. Welke elektrische fiets is voor jou wel geschikt en welke niet of in mindere mate? En hoe groot de voordelen ook zijn: aan een elektrische fiets hangt een behoorlijk prijskaartje. De aankoop van een elektrische fiets vormt een investering en vraagt om een goede voorbereiding.
Om het maximale fietsplezier uit je elektrische fiets te halen en antwoord te geven op regelmatig terugkerende vragen bij de aankoop van een elektrische fiets, heeft Stella als e-bike expert deze handleiding geschreven.
Een e-bike is een fiets met extra elektrische ondersteuning. Deze fietsen noemen we een e-bike of elektrische fiets. Wanneer je begint met trappen bepaalt een sensor de mate van ondersteuning. De sensor geeft aan de motor door hoeveel efficiënte ondersteuning geleverd moet worden.
De trapondersteuning kan op twee manieren plaatsvinden via een rotatiesensor (bewegingssensor) en via een trapkrachtsensor. Bij de rotatiesensor moet het achterwiel eerst een halve slag gedraaid zijn voordat de trapondersteuning in werking treedt. Je hoeft dus geen kracht te zetten om ondersteuning te krijgen. Bij een trapkrachtsensor wordt de trapondersteuning direct ingeschakeld wanneer je kracht zet op de trappers.
De trapondersteuning wordt geboden door middel van een voorwiel-, midden- of achterwielmotor. De plaatsing van de motor kan per fiets verschillen: in het voorwiel, achterwiel en in het midden bij de trappers. Transportfietsen en speed pedelecs hebben bijvoorbeeld een achterwielmotor. Waar de motor geplaatst is bij een ‘normale’ e-bike en hoeveel kracht de motor moet hebben, hangt af van jouw wensen.
Wanneer je een elektrische fiets wil kopen, heb je keuze uit diverse soorten fietsen. We onderscheiden de volgende type fietsen:
De meest bekende e-bike, is de elektrische stadsfiets. Dit is de gangbare en ideale fiets voor recreatief, school en woon-werkverkeer. De maximumsnelheid bedraagt 25 km/u. De bestuurder heeft geen helm- en verzekeringsplicht.
De elektrische mamafiets maakt het moeders van Nederland makkelijk! Een elektrische mamafiets heeft een ruimere instap en een breder stuur dan een normale elektrische fiets. Door de stevige tweepootstandaard staat de mamafiets stabieler wanneer kinderen in het fietszitje geplaatst worden. Bij elektrische mamafietsen staat comfort en veiligheid voorop.
Een speed pedelec is een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 45 km/u. Voor het fietsen op een speed pedelec is een helm en bromfietscertificaat verplicht. De fiets is minimaal WA-verzekerd en voorzien van geel kenteken.
Wanneer je een elektrische fiets gaat kopen zal de adviseur je vragen waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Ga je er alleen boodschappen mee doen? De kinderen naar school brengen? Dan heb je het meeste profijt uit een fiets die direct de juiste ondersteuning geeft. Fiets je er iedere dag 30 km mee naar je werk? Of wil je in het weekend en vakantie graag langere fietstochten maken? Dan heb je meer aan een fiets met een sterkere accu.
Elektrische fietsen hebben verschillende eigenschappen. De manier waarop je de fiets gaat gebruiken, is medebepalend voor de keuze.
Om de juiste afweging bij de aankoop van een elektrische fiets te maken, leggen we eerst uit hoe een elektrische fiets werkt. Een elektrische fiets geeft ondersteuning aan het fietsen. Je zult dus zelf moeten trappen om de fiets in beweging te krijgen. Wil je een fiets waarbij je niet zelf hoeft te trappen, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een snorfiets.
Op het moment dat je de trappers in beweging zet, wordt dit opgepikt door sensoren. Zij meten de trapkracht en de snelheid die je fietst. Op basis van deze waardes weet de fiets hoeveel efficiënte ondersteuning geleverd moet worden.
De bediening van een elektrische fiets zit op het stuur. Door een drukknopje bij het handvat kun je meer of minder ondersteuning vragen. Een overzichtelijk display in het midden van het stuur toont de informatie die je nodig hebt. Denk hierbij aan de snelheid, afgelegde afstand en niet onbelangrijk voor een elektrische fiets: de resterende capaciteit van de accu.
De trapondersteuning komt voort uit een efficiënte motor. Er zijn drie verschillende motoren te onderscheiden, namelijk een voorwiel-, achterwiel- en middenmotor. Het type motor geeft aan waar de motor geplaatst is: in het voorwiel, achterwiel of in het midden van het frame. Iedere motor heeft zijn eigen eigenschappen.
De motor wordt aangedreven door een accu. Meestal is deze geplaatst onder de bagagedrager. De capaciteit van de accu bepaalt hoever je kunt fietsen voordat de accu opnieuw opgeladen moet worden.
Bij een fiets met voorwielmotor is de motor geplaatst in de naaf van het voorwiel. Voorwielmotoren herken je aan de dikkere naaf dan bij een traditionele fiets. Het fietsen met een voorwielmotor is te omschrijven als het gevoel dat je fiets voortgetrokken wordt. In combinatie met een accu geplaatst onder de bagagedrager zorgt een voorwielmotor voor de ideale gewichtsverdeling.
Voordelen:
Bij een elektrische fiets met middenmotor wordt de as waar de trappers aan bevestigd zijn aangedreven. Door de optimale gewichtsverdeling (laag en in het midden van het frame) zijn e-bikes met middenmotor ideaal voor fietsers die moeite hebben met hun evenwicht.
Voordelen:
Kies je voor een elektrische fiets met achterwielmotor, dan ervaar je een natuurlijke rijbeleving: het bekende ‘wind in de rug gevoel’. Elektrische fietsen met een achterwielmotor hebben altijd een derailleurversnelling en een open kettingkast. Dit zie je meestal terug bij speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Achterwielmotoren zie je weinig bij ‘gewone’ elektrische fietsen.
Voordelen:
De accu is een van de belangrijkste onderdelen van jouw elektrische fiets. De accu is voor een groot gedeelte bepalend voor de het aantal kilometers dat je met trapondersteuning kunt fietsen. Dit noemen we de actieradius. Wat voor soort fietser jij bent en jouw fietsgebruik zijn daarom van belang welke accu het beste bij jou past. Hoe langer je wilt fietsen of hoe meer kilometers je wilt fietsen op één acculading, hoe groter de accucapaciteit moet zijn.
De accucapaciteit wordt uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) of Wattuur (Wh).
Ah: Hoe lang kan een accu gedurende één uur een bepaalde stroom leveren.
Een accu met een voltage van 10 Ah levert 10 Ampère in één uur.
Wh: Hoeveel energie (spanning) levert een accu in één uur.
Een accu van 360 Wh levert 360 Watt per uur. Hoe hoger de waarde, hoe beter. Een 360Wh accu gaat twee keer langer mee dan een 180Wh accu.
Let bij het kopen van elektrische fiets vooral op het aangegeven Wh.
Staat er geen Wh waarde op de accu? Gebruik dan de volgende berekening:
Spanning*Ah-waarde=Wh-waarde.
Voorbeeld:
Op een accu staat 24 Volt en 10 Ah.
De berekening: 24V*10Ah=240Wh. Deze accu levert dus 240Wh.
Er zijn diverse soorten accu’s die geplaatst kunnen worden op een elektrische fiets. De meest gebruikte zijn de NiMh- of Li-Ion accu’s.
De NiMh-accu is de opvolger van de NiCd-accu en de NiMh-accu is momenteel de standaard in Europa. Het type batterij vraagt om een regelmatige lading, ook als de elektrische fiets (een langere tijd) stilstaat. De lader zorgt ervoor dat de accu in optimale conditie blijft. Houd voor dit type accu rekening met een laadtijd van 4 tot 6 uur.
Voordelen: Goedkoper dan andere type accu’s, bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte
Nadelen: Kortere levensduur, niet bestand tegen sterke temperatuurwijzigingen.
Lithium-ion is bekend als de verzamelnaam voor de vele accu's die Lithium bevatten. Het type accu heeft een lage zelfontlading en een lange(re) levensduur. Daar staat wel tegenover dat de prijs van dit type accu hoger ligt.
Voordelen: Kleiner van formaat, snelle oplaadtijd, relatief lage zelfontlading, goede prijs/prestatie verhouding.
Nadeel: Hogere prijs dan NiMh accu’s
Iedere type accu slijt tijdens het gebruik, net als bij een telefoon of een laptop. Om de accu in goede conditie te houden moet iedere accu één keer per maand opgeladen worden. Gebeurt dit niet, dan vermindert de prestatie en levensduur van de accu. De levensduur van een accu is gemiddeld 4 á 5 jaar.
Er zijn meerdere factoren die actieradius van een acculading beïnvloeden. Vergelijk het met zuinig rijden met een auto.
Naast de motor en accu zijn de sensoren een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Vanaf het moment dat je begint met fietsen, wordt de ondersteuning bepaald. Er zijn twee soorten sensoren:
- Rotatiesensor: reageert alleen op rondgaan van de trappers
- Trapkrachtsensor: meer rijcomfort door anticipatie op rijgedrag
Een rotatiesensor is geplaatst bij de trapas en meet niet alleen of de pedalen van de fiets draaien, maar ook hoeveel tijd het kost om de trappers één keer rond te draaien. Hiermee wordt de trapfrequentie berekend en vergeleken met de gekozen ondersteuningstand. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning, maar pas op het moment dat het wiel begint te draaien. Stop je met trappen of rem je, dan wordt de ondersteuning met een kleine vertraging onderbroken. Rotatiesensoren bieden altijd maximale ondersteuning, hoeveel kracht je ook zet.
Elektrische fietsen met trapkrachtsensor werken volgens het principe van een traditionele fiets. Hoe meer kracht je op de pedalen zet, hoe harder je gaat. Deze sensor registreert hoe hard je moet trappen om de fiets in beweging te houden. De motor wordt op basis van deze informatie aangestuurd en geeft direct meer of minder ondersteuning, zonder vertraging. Stop je met fietsen, of rem je af, dan stopt de ondersteuning direct. Wil je een elektrische fiets kopen met een natuurlijke fietsbeleving en die exact reageert op de kracht die je op de pedalen zet? Dan is een e-bike met trapkrachtsensor aan te bevelen.
De ene elektrische fiets is de andere niet: er zijn A-merken en B-merken. Net als in de autohandel en de supermarkt. Stella werkt dagelijks met meer dan 200 mensen aan één doel: kwaliteitsfietsen maken voor jouw fietsplezier. En dat gewoon tegen een goede prijs. Net als een Gazelle of Batavus e-bike monteert Stella A-merk onderdelen op al haar fietsen. En niet zonder resultaat: klanten waarderen Stella met bijna een 9, zijn onze fietsen regelmatig in de prijzen gevallen en hebben meerdere concurrenten geprobeerd het Stella concept te kopiëren en te evenaren.
Misschien flauw om te zeggen, maar iedereen kan tegenwoordig een webshop beginnen om elektrische fietsen tegen dumpprijzen op de markt te brengen en zichzelf e-bike expert noemen. Massa is kassa, de hoeveelheid fietsen die online verkocht moeten worden voor een gezonde bedrijfsvoering zijn hoog. Het eerste waar webshops als Fietsenwinkel.nl en 12GoBiking.nl op besparen is service en onderhoud.
Wanneer je een e-bike koopt mag je verwachten dat je goed geadviseerd wordt. Belangrijk is dat je een fiets koopt die bij je past. Dan bedoelen we niet alleen bij je lengte, maar ook bij je wensen en waarvoor je je fiets gaat gebruiken. En heb je eenmaal de perfecte e-bike uitgezocht, dan wil je dat deze klaar voor gebruik wordt afgeleverd. De hoogte van het zadel en stuur afgestemd op jouw lengte, de banden op spanning en uitleg hoe alles ook al weer werkt. Een e-bike is immers geen online gekochte boekenkast die je zelf moet uitpakken en even in elkaar moet zetten.
Voor jarenlang fietsplezier is goed onderhoud aan je e-bike nodig. Koop je online een e-bike, dan mag je zelf uitzoeken waar je je onderhoud betaalbaar uit laat voeren. In de Stella E-bike Testcenters ben je altijd welkom voor service en onderhoud aan je e-bike. Komt langskomen even niet uit? Stella is dagelijks onderweg om je e-bike thuis of op het werk van het benodigde onderhoud te voorzien.
Tip van Stella: vraag je het uiterste van je e-bike en neem je alleen genoegen met het allerbeste dat een elektrische fiets je kan bieden?
Bespaar niet met een online aankoop maar bezoek een fysieke en gespecialiseerde fietsenzaak.
Wil je persoonlijke informatie en het beste advies? Kom dan langs bij één van onze fietsenwinkels. Maak een proefrit en ervaar zelf of de e-bike van je keuze bij je past. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Geen probleem. Onze adviseurs weten alles van elektrische fietsen en helpen je graag op weg.
Wil je liever dat wij bij jou langskomen? Laat je overtuigen door een gratis en geheel vrijblijvende proefrit op locatie. Dagelijks rijden onze e-bike experts met ruim 125 bussen door geheel Nederland. Een proefrit op een elektrische fiets in jouw eigen straat is dus zo gepland!
Ja, Stuur mij een gratis brochure toe met informatie over Stella en de actuele prijzen.
Vraag de gratis brochure aan Brochure aanvraag
Plan nu vrijblijvend een proefrit in. U bepaalt de datum en locatie. Maak een proefrit in uw eigen omgeving!
Plan een vrijblijvende proefrit Plan proefrit