Helmplicht: jongeren ruilen massaal scooter in voor een e-bike

Amsterdamse snorfietsers ruilen door de aangekondigde helmplicht massaal hun snorfiets in voor een e-bike. Vanaf 8 april worden snorfietsers binnen de Amsterdamse ring van het fietspad naar de rijbaan verbannen. Hierdoor is het dragen van een helm verplicht. Met name jonge Amsterdammers zien deze helmplicht niet zitten, omdat een helm het kapsel verpest.

Amsterdam is de eerste gemeente die hiervoor kiest. De verwachting is dat veel Nederlandse gemeentes dit voorbeeld gaan volgen. Sinds 2011 doen Amsterdamse wethouders pogingen om overlast en ongelukken op steeds drukker wordende fietspaden te voorkomen. Het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan had een langere doorlooptijd, omdat eerst een helmplicht moest worden ingevoerd. Voordat Amsterdam de Tweede Kamer had overtuigd gingen er jaren van lobbyen voorbij. Zonder helm zouden scooterbestuurders een te hoog risico lopen tussen het autoverkeer.

Snorfiets naar rijbaan: veiligheid in gevaar

Gemeenten zijn vrij om zelf te bepalen of zij een lokale helmplicht voor snorfietsers invoeren. Naast de helmplicht ervaren veel snorfietsers een onveilig gevoel als zij op de rijbaan tussen het overige verkeer rijden. De maximale snelheid van een snorfiets is 25 kilometer per uur, de helft van het overige verkeer. Door het snelheidsverschil is de kans op ongelukken volgens velen te groot, waarbij een helm letsel aan armen en benen niet voorkomt.

E-bike serieus alternatief voor snorfiets

In de aanloop naar de verplichte helmplicht verkopen veel Amsterdammers hun scooter en kiezen voor een e-bike. Vooral eigenaren die maximaal 15 kilometer rijden kiezen voor een e-bike. Johan Makaske, woordvoerder van Stella: “In onze E-bike Testcenters rondom Amsterdam stappen met name veel jeugdige Amsterdammers binnen om zich te oriënteren op een e-bike. Natuurlijk is de helmplicht het meest genoemde argument om over te stappen, maar een e-bike past perfect in een gezonde levensstijl die veel jongeren naleven. De e-bike van tegenwoordig is trendy en mag gezien worden. We zijn als e-bikefabrikant blij door deze ontwikkelingen een bijdrage te leveren aan een schonere binnenstad, waar iedereen profijt van heeft! ”