Veilig op pad met de e-bike, dit moet je weten

Het is volop voorjaar met veelal héle fijne temperaturen. Perfect weer om eropuit te gaan met de elektrische fiets. Check wel goed je e-bike voordat je op pad gaat, want dat voorkomt fietsongemakken en zelfs ongelukken.

Is de elektrische fiets er klaar voor?

De hele winter je e-bike niet gebruikt? Piepende remmen, verlichting die niet optimaal werkt, allemaal opstartproblemen. Plan gerust een onderhoudsbeurt in bij Stella, zodat je Stella-fiets uitgebreid gecontroleerd wordt op 19 punten die cruciaal zijn voor jouw veiligheid. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de e-bike langer naar wens functioneert en dat je veilig de weg op kunt.

Zelf kun je natuurlijk ook veel doen. Stel je zadel zo af dat je makkelijk met beide benen op de grond kunt staan. Een e-bike is zwaarder en sneller dan een gewone fiets, dus het is belangrijk dat je makkelijk kunt op- en afstappen. Ook is het belangrijk om je banden goed op te pompen en te controleren of ze nog voldoende profiel hebben. We hebben ook genoeg servicevideo’s op onze website staan, dus neem gerust een kijkje.

De ondersteuning van je e-bike

Heel belangrijk voor je eigen veiligheid: fietsen in de juiste ondersteuning. Moet je stoppen voor een verkeerslicht? Zet de ondersteuning dan terug naar 0. Dit voorkomt wegschieten zodra je de trappers in beweging zet. De fiets blijft hierdoor onder controle en je voorkomt een valpartij. En heb je net een nieuwe e-bike? Om je elektrische fiets goed te leren kennen is het raadzaam de eerste 150 kilometer in een lage ondersteuning te fietsen. Zo leer je de e-bike goed kennen en weet je hoe je fiets reageert bij remmen en harder trappen.

De accu van je e-bike

Eén van de belangrijkste onderdelen van de e-bike is de accu. Eén van de meest voorkomende vragen over e-bikes is hoe je de accu het beste kunt gebruiken. Het antwoord: zoals elke andere accu of krachtige batterij, dus met de nodige voorzichtigheid. Het is goed om te weten dat de accu’s van Stella voldoen aan de hoogste standaarden en worden getest volgens strenge Europese normen. Ze hebben alle wettelijke certificaten en zijn beschermd tegen overbelasting, kortsluiting, piekspanning en wisselende temperaturen.

Ga je een (uitgebreide) tocht op je e-bike maken? Controleer altijd de capaciteit, want het kan goed zijn dat je accu eerst aan de oplader moet. Vooral als je fiets een tijd heeft stilgestaan is de kans groot dat de accu is leeggelopen. Als je fietsaccu te leeg is (dit gebeurt dus vaak door zelfontlading als je je e-bike lange tijd niet gebruikt) kan dit leiden tot diepontlading. Dit gebeurt wanneer de accu verder ontladen wordt dan de minimale toegestane accuspanning. Je kunt dit onderdeel helaas dan niet meer gebruiken. Zorg dus altijd dat je een geheel ontladen fietsaccu zo snel mogelijk terug in geladen toestand brengt. Of nog beter: houd de fietsaccu doorlopend goed vol. Laad het liefst eenmaal per twee weken op, of anders eens per maand, ook als je een tijdje geen gebruik maakt van je elektrische fiets.

Keuzehulp e-bike

Heb je nog geen e-bike en ben je van plan er één aan te schaffen? Of heb je al een elektrische fiets en zoek je een nieuwe? Doe dan een keuzehulp, zodat je precies weet welke e-bike geschikt is voor jou. Ga wel allereerst na of je gezondheid het toelaat om veilig te kunnen fietsen op een e-bike. “Om veilig met een e-bike te kunnen rijden, moet u beschikken over voldoende concentratievermogen. Het is namelijk belangrijk dat u niet te veel afgeleid wordt tijdens het fietsen. Verder dient u te beschikken over een goed reactievermogen en voldoende inzicht in verkeerssituaties. Tenslotte, maar niet in de laatste plaats, is evenwicht belangrijk. Dit kunt u eenvoudig testen door na te gaan of u 10 seconden op één been kunt staan”, aldus branche-organisatie BOVAG. Twijfel je? Kom gerust langs in één van de fietsenwinkels van Stella, waar je advies krijgt over de verschillende e-bikes en welk model precies bij jou past. De e-bikeadviseur kent alle fietsen goed en weet wat de voor- en nadelen zijn. Dit is waardevolle informatie, want tijdens een proefrit vallen de nadelen vaak minder op.

Bescherm jezelf

Om je veiligheid te vergroten kun je bepaalde keuzes maken bij de aanschaf van de e-bike. Een fiets met een lage instap bijvoorbeeld, zoals de Livorno Superior FDST, waardoor je minder gauw valt omdat je makkelijk kunt opstappen. Of denk aan geavanceerde dagrijverlichting, zodat niet alleen jij perfect zicht hebt, maar ook andere weggebruikers jou zien. Ook een fietshelm is een optie om veiliger op pad te gaan. De helm voor e-bikerijders is vooralsnog niet verplicht in ons land. Toch is het verstandig: het dragen van een helm voorkomt geen fietsongevallen, maar het vermindert wel de kans op een ernstig ongeval met zestig procent. Fietsers met helm hebben zelfs zeventig procent minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm gebruiken, aldus SWOV.

Wees voorbereid op eventuele diefstal 

Veilig fietsen is het allerbelangrijkste, maar zorg ook dat jouw e-bike ‘veilig is’. De afgelopen twee jaar is de e-bikediefstal met maar liefst 74% gestegen. In absolute cijfers zijn dat inmiddels 22.593 aangiften per jaar. Dit blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers van de Nationale Politie door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Een manier om jouw e-bike te beveiligen is – naast een goed slot - GPS-protectie. Bij eventuele diefstal wordt jouw fiets door een speciaal securityteam binnen 48 uur opgespoord. Het nieuwe connectiviteitspakket Zorgeloos Fietsen biedt uitkomst, want bij de aanschaf van een nieuwe e-bike krijg je onder meer een ingebouwde GPS-tracker. Dát schrikt fietsendieven pas af.