Tips: Zó neem je je (klein)kinderen veilig mee op de elektrische fiets

Met deze lenteachtige temperaturen is het heerlijk om met je kleintje een prachtige rit op de e-bike te maken. Uiteraard zo veilig mogelijk. Wij zetten op een rijtje waar je qua veiligheid op moet letten.

Veiligheid op de fiets is belangrijk, zeker als je met kinderen of kleinkinderen de pad op gaat. Toch blijkt dat het in de praktijk nogal eens mis gaat en dat in 53% van de gevallen de veiligheid niet goed is geregeld. Een voet tussen de spaken komt vaak voor, maar ook een kind dat samen met de fiets op de grond valt.

Stabiele papa- of mamafiets

Een elektrische moederfiets met bokstandaard en stuurslot is in zo’n situatie ideaal. Je e-bike staat extra stabiel, zodat je veilig en met gemak jouw kind in het zitje kunt tillen. Ook is er ruimte voor een voor- en achterzitje. Je hebt heel wat extra gewicht te verplaatsen, maar doordat je elektrisch fietst, met een steuntje in de rug, merk je hier haast niets van. Let wel op: je kind mag pas vanaf 9 maanden mee in een kinderzitje op de fiets. Dan zijn de nek- en rompspieren voldoende ontwikkeld om goed rechtop te kunnen zitten.

Waar moet je op letten bij een voorzitje?

Een kinderzitje voorop is bedoeld voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar die niet zwaarder zijn dan 15 kg. Tegenwoordig worden voorzitjes altijd gemonteerd op de (verticale) stuurpen of balhoofd. Je kleintje in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. De zitjes van het bekende merk Urban Iki worden geleverd inclusief montagebeugel.

Waar moet je op letten bij een achterzitje?

De meeste fietsstoeltjes achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Ze zijn dan meestal tussen de 3 en 5 jaar. Je hebt verschillende soorten zitjes: de achterzitjes van Urban Iki beschikken over een gordel, hoofdsteun en in hoogte verstelbare voetenbakjes. Lekker veilig én praktisch!

Tips voor de veiligheid bij fietsstoeltjes

Zorgen dat je (klein)kind veilig voor- of achterop zit? Let dan goed op onderstaande zaken:

  • Controleer of je het juiste fietsstoeltje hebt. Belangrijk hierbij is dat een fietszitje aan de Europese norm (NEN-EN 14344) voldoet;
  • Controleer of het stoeltje goed is gemonteerd. Heb je het kinderzitje op de bagagedrager van je elektrische fiets gemonteerd? Dan moet die ook nog een extra bevestiging aan het frame hebben;
  • Zorg voor goede spaakafscherming. Het is slim om die op de groei te kopen en regelmatig te controleren. Probeer het zitje ook uit met je kind erin en kijk of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen;
  • Monteer zadelveerbescherming om te voorkomen dat vingertjes klem komen te zitten;
  • Controleer altijd of de gordel en de voetriempjes goed vast zitten.
  • Laat kinderen niet in een zitje achter als de fiets nog op de standaard staat. Ook niet als dit een dubbele standaard is.

Comfortabel en veilig fietsen

Stella maakt veiligheid op de fiets graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom vind je bij ons niet alleen elektrische fietsen, maar ook handige accessoires zoals kinderzitjes en jasbeschermers. En heb je onze speciale elektrische mama- en papafiets Fiore al gezien? De perfecte keuze voor vaders, moeders, opa’s en oma’s die veilig én extra comfortabel met de (klein)kinderen willen gaan fietsen.