Onderhoud van uw elektrische fiets in de winter: lees onze tips

Het is herfst en de winter komt er straks ook weer aan: kou, wind, regen en ijzel maken het fietsen in deze jaargetijden net wat lastiger. Door uw fiets goed te onderhouden in de winter, zorgt u er niet alleen voor dat deze langer meegaat maar ook dat u veiliger bent onderweg.

Maak uw fiets daarom winterklaar, ook wanneer u niet van plan bent hem veel in de wintermaanden te gebruiken. Zout dat gestrooid wordt bij sneeuw en ijzel kan namelijk schade toebrengen aan onder andere uw fietsketting en de lak.

Advies voor het onderhoud van uw elektrische fiets:

 1. Laat kleine problemen zo snel mogelijk repareren door een vakman.
 2. Geef uw elektrische Stella fiets een onderhoudsbeurt. Wij kunnen dat voor u doen; ons onderhoudsteam komt daarvoor speciaal bij u langs!
 3. Poets uw fiets altijd nadat u door het zout gereden heeft, met de tuinslang of een sopje met warm water en een borstel. Doe dit bij voorkeur meteen als u thuiskomt!
 4. Zorg dat de fiets droog en op een warme, droge plaats gestald wordt om het bevriezen van kabels te voorkomen. Gebruikt u een hoes, kies dan een ademende hoes.
 5. Smeren! Gebruik voor ieder onderdeel het juiste smeermiddel. Smeer bewegende delen altijd goed in. Reinig de ketting met een ontvetter en smeer hem in met kettingvet. Smeer de pedalen in met lagervet en de zadel- en stuurpen met montagevet. Vet boutjes en moeren in met vaseline. Smeer het lakwerk van het frame in met fietsolie. Zuurvrij fietsvet voorkomt het roesten van verchroomde onderdelen en siliconenvet beschermt rubberen onderdelen.

Onderhoud van de accu van uw elektrische fiets in de winter

Bewaar de accu van uw elektrische fiets in de winter binnen in een ruimte waar het niet vriest en niet vochtig is maar ook niet meer dan 30 graden Celsius wordt. Zorg dat hij minstens halfvol opgeladen is en laad hem om de maand een uurtje op wanneer u uw fiets niet gebruikt in de wintermaanden. Zorg dat u de lader iedere keer weer loskoppelt. 

Veilig de kou trotseren tijdens de winter

Door de snel wisselende weersomstandigheden kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Met onderstaande veiligheidstips van Stella kunt u zich goed voorbereiden waardoor u met een veilig gevoel op uw fiets kan stappen:

 • Banden: voor een elektrische fiets kunt u ook winterbanden kopen. Met een goed, grof profiel zodat u minder snel wegglijdt op een glad wegdek. Laat daarnaast uw banden ietsjes leeglopen: een lagere bandenspanning zorgt voor meer grip. Spatborden voorkomen dat u erg vies wordt van natte sneeuw.
 • Remmen: zijn de remmen nog in orde? Zijn de remblokjes niet versleten? Zeker bij sneeuw en gladheid zijn goede remmen essentieel.
 • Zadel: zet het zadel net wat lager. Zo kunt u uw voeten snel op de grond zetten wanneer u dreigt uit te glijden.
 • Verlichting: in de winter is het eerder donker. Zorg daarom voor goede fietsverlichting, aangevuld met reflecterende kleding.
 • Kleding: om de kou te trotseren, kunt u speciale thermokleding dragen en voetenwarmers. Een helm zorgt voor extra bescherming voor het geval u toch uitglijdt.
 • Accu: laad de accu van uw elektrische fiets binnenshuis op voor een betere capaciteit en langere levensduur.

Op deze manier geniet u optimaal van fietstochtjes op uw elektrische fiets door het winterlandschap!