Onderhoud fietsaccu in de winter

Temperaturen onder het vriespunt en wellicht een vlok sneeuw: het (aankomende) winterseizoen is hét moment om extra goed voor de fietsaccu van je e-bike te zorgen, want die kan gevoelig zijn voor kou. Dit kan ook weer invloed hebben op de actieradius. We geven je tips om de levensduur van de accu van je elektrische te vergroten, zodat je veilig kunt genieten van een winterse fietsrit!

9 handige accutips voor in de winter

Met deze tips ben jij voorbereid op een koude winter en kun jij het langst van je fietsaccu genieten.

 1. Is het flink onder de 10 graden? Laad dan altijd de accu binnen op kamertemperatuur, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden.  
 2. Heb je een koude winterse fietsrit gemaakt? Laat de accu dan even acclimatiseren door 'm een half uur binnen te leggen voordat je 'm oplaadt. Als je een koude accu oplaadt heeft die een lagere capaciteit en langer de tijd nodig om op te laden.  
 3. Zorg dat je accu in topconditie is voor je rit. Hij moet voldoende opgeladen zijn voor je ritje naar de supermarkt. De meeste e-bikes zijn namelijk voorzien van verlichting die op de accu werkt. En hoe belangrijk is het om goed zichtbaar te zijn, voor in de donkere wintermaanden. 
  Heb je batterijverlichting? Dan is het verstandig om een extra setje batterijen mee te nemen of om de batterijen preventief te vervangen.  
 4. De capaciteit van een accu kan door kou tot wel 50% procent afnemen. Hoe kouder de accu, hoe meer invloed dat heeft op de actieradius.  
 5. Zit de accu in je bagagedrager? Overweeg dan fietstassen. Hierdoor is de accu beter beschermd tegen regen.
 6. Vocht is nooit goed voor een accu. Leg de accu altijd op een droge plek. Neem 'm mee naar binnen als het buiten koud of vochtig is of als er regen wordt voorspeld.
 7. Niet van plan om te fietsen deze winter? Bewaar de accu op een droge en koele plek van ongeveer 10 graden, laag boven de grond met een lading van ongeveer 60%.   
 8. Je accu vervoeren? Tipje van ons: kies voor een speciale accutas van neopreen. Die beschermt tegen kou, vuil en... vallen.  
 9. Winterse fietstocht in de planning of naar je werk met de e-bike? Check je accustatus, zorg dat je genoeg profiel op je banden hebt, check of je remmen en verlichting goed werken. Wij kunnen jou hierbij helpen!

 

Accu elektrische fiets bewaren

Gebruik jij je e-bike in de winter nog dagelijks of laat je hem liever staan? In beide gevallen raden wij je aan om de tips over accu's en actieradius goed door te lezen en zorgvuldig met de accu om te gaan. Het is belangrijk om de batterij van je e-bike zoveel mogelijk vorstvrij te bewaren, het liefst in een droge en geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Staat jouw e-bike dus in de schuur of buiten? Haal bij koud weer de accu uit de elektrische fiets en bewaar 'm binnen. Check regelmatig of de lading nog halfvol is en als dit niet meer zo is, laad dan de accu bij. Niet van plan om te fietsen deze winter? Bewaar de accu dan een droge en koele plek van ongeveer 10 graden, laag boven de grond met een lading van ongeveer zestig procent.

Accucapaciteit en koud weer

Je accu leeg door koud weer? Het kan maar zo! De capaciteit van je fietsaccu is bij lage temperaturen minder dan dat je gewend bent. Bij welke temperatuur jij je accu het allerbest naar binnen kunt halen? Als het kouder dan 10 graden wordt in bijvoorbeeld je schuur. Sowieso is het verstandig om bij dit soort temperaturen de accu van je e-bike binnen op kamertemperatuur op te laden, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Heb je een koude winterse fietsrit gemaakt? Laat de accu dan even acclimatiseren door 'm een half uur binnen te leggen voordat je 'm oplaadt. Als je een koude accu oplaadt heeft die een lagere capaciteit en langer de tijd nodig om op te laden. 

De batterij van je elektrische fiets onderhouden

Nu je in de winter minder op de fiets zit, is dit ook een ideaal moment om 'aan accu-onderhoud te doen'. Stella biedt geen gereviseerde accu's aan, maar laat ze wel repareren in geval van accu-issues. Dat is zeker een optie om in het nieuwe seizoen weer extra ver te kunnen fietsen. Bijvoorbeeld als er aan laadplugdefect is, of wanneer de LED-lampjes het niet meer doen. Dit gebeurt niet bij Stella, maar bij erkende bedrijven, geselecteerd door de leverancier zelf. Met deze reparatie ‘redt’ Stella wel een aantal accu’s, zo’n veertig procent van de afvoer. Als je je accu toch laat reviseren binnen de garantieperiode, vervalt de garantie. Om je garantie te behouden is het sowieso belangrijk dat je je accu goed onderhoudt. Vermijd bijvoorbeeld een te lege accu en bescherm ‘m tegen extreme kou of hitte. 

Een nieuwe accu voor je fiets kopen

Is je batterij toch kapot gegaan doordat de levensduur verstreken is? Dan raden we je aan om een nieuwe accu (óf nieuwe e-bike) te kopen in plaats van bijvoorbeeld de cellen te laten vervangen. Er kleven genoeg nadelen aan een tweedehands accu, want je weet niet weet wat de vorige eigenaar ermee gedaan heeft. Daarnaast zijn nieuwste e-bikes zijn uitgerust met slimmere software en betere, efficiëntere accu’s dan oude modellen. Bij Stella profiteer je standaard van inruildeals, zodat je met een mooie korting een gloednieuwe e-bike kunt kopen.

Op pad met je e-bike

Zorg dat je accu in topconditie is voor je rit. En daar bedoelen we mee dat-ie voldoende opgeladen is voor je ritje naar kantoor of de supermarkt. De meeste e-bikes zijn namelijk voorzien van verlichting die op de accu werkt. En hoe belangrijk is het om goed zichtbaar te zijn, vooral in de donkere wintermaanden. Heb je batterijverlichting? Dan is het verstandig om een extra setje batterijen mee te nemen of om de batterijen preventief te vervangen.  

Let op: capaciteit van een accu kan door kou tot wel vijftig procent procent afnemen. Hoe kouder de accu, hoe meer invloed dat heeft op de actieradius.  Zit de accu in je bagagedrager, overweeg dan fietstassen. Hierdoor is de accu beter beschermd tegen regen. 

Samengevat: zo ben jij de winter de baas

Nu je alles weet over jouw elektrische fietsaccu en de koude dagen met vorst die eraan komen kun je weer zorgeloos fietsen. Toch nog niet helemaal gerust? Bekijk dan onze Zorgeloos Fietsen-service, een all-in-one-pakket voor je nieuwe e-bike met vijf jaar garantie (zelfs op je accu!) én 24/7 pechhulpdekking, wel zo fijn tijdens een (winterse) fietsrit.