Elektrische fiets leasen

De nieuwe regels voor een fiets van de zaak worden een stuk eenvoudiger. Voor het privégebruik van een elektrische fiets wordt vanaf 1 januari 2020 7% bijtelling gerekend en vervangt de huidige ingewikkelde leaseregelingen.

Huidige leaseregeling

De huidige leaseregeling kent een ingewikkelde regelgeving en vraagt om een sluitende administratie. Een kilometerregistratie is hierbij verplicht, waarbij exact wordt bijgehouden hoeveel kilometer de bestuurder privé heeft gefietst. Reparatie- en onderhoudskosten mogen hier weer vanaf getrokken worden. Door deze administratie kiezen weinig werknemers voor een leasefiets.

Tot 2014 was er de bedrijfsfietsenregeling, beter bekend als het fietsplan. De BTW van een e-bike tot 750 euro was volledig aftrekbaar. Sindsdien valt de aanschaf van een leasefiets onder de werkkostenregeling.

Januari 2020: e-bike leasen met 7% bijtelling

Met de plannen die het kabinet op Prinsjesdag 2018 bekendmaakte, wordt het leasen van een elektrische fiets in één klap een stuk interessanter. Voor een leasefiets wordt vanaf 1-1-2020 nog maar 7% bijtelling betaald. Hierdoor kost een elektrische fiets, afhankelijk van het inkomen, nog maar enkele euro's per maand. 

Het doel van deze nieuwe regeling is versimpeling van de regeling en maakt een eind aan de administratieve rompslomp. Het privégebruik van een elektrische fiets krijgt hiermee dezelfde status als een auto.

In het voorjaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen: "Wij willen graag mensen uit de auto op de fiets krijgen. Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan."

Op 15 november 2018 heeft de Tweede Kamer het Belastingplan 2019, waar de bedrijfsfietsenregeling onderdeel van is, geaccordeerd. Hiermee zijn de voorgenomen plannen definitief, waarmee deze maatregel een enorme stimulans van fietsgebruik in het woon-werkverkeer is. 

Stella elektrische fiets leasen?

Meer informatie over zakelijke fietslease vind je op de website van BikeProject