Fietsen naar het werk minst milieubelastend

Op welke manier moeten we reizen als we het milieu zo min mogelijk willen belasten? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal deed onderzoek naar de CO2-uitstoot per reizigerskilometer. Door te lopen, fietsen of met de trein te reizen, reis je volledig CO2-neutraal.

Uit het onderzoek blijkt dat reizen met de elektrische fiets hierop volgt als meest milieuvriendelijke vervoermiddel, met slechts 5 gram CO2-uitstoot per kilometer. Deze CO2 uitstoot is berekend naar aanleiding van het opladen van de elektrische accu. Hierop volgt de elektrische scooter (CO2 19 gram/km) en vervolgens de benzine scooter (CO2 53 gram/km).

Auto is favoriet woonwerk-verkeer

Zowel de benzine, als diesel auto staan helemaal onderaan in het lijstje met de meeste CO2 uitstoot. Desondanks is de auto in Nederland toch het favoriete vervoermiddel, ook om van en naar het werk te reizen. Van alle verplaatsingen van en naar het werk vindt 60% met de auto plaats, 25% met de fiets en 4% te voet (Bron: CBS).

Fietsen aantrekkelijk door leaseregeling

Het kabinet maakt het met de nieuwe leaseregeling die vanaf 1 januari 2020 van kracht is, steeds aantrekkelijker om een (elektrische) fiets te leasen. Niet alleen voor het milieu, maar ook om de filedruk te verminderen en deze gezonde manier van reizen te stimuleren.

Stella verwacht dat meer forenzen na ingang van deze leaseregeling met de elektrische fiets naar het werk gaan. “We weten vanuit onderzoek dat de forens op een e-bike verder fietst dan op een gewone fiets. Op een gewone fiets vinden we 10 kilometer de maximaal acceptabele afstand om van en naar het werk te fietsen. Deze afstand ligt bij de e-bike op maximaal 15 kilometer. Door de aantrekkelijke leaseregeling verwachten we dat de elektrische fiets als vervoermiddel om van en naar het werk te reizen populairder wordt!”, vertelt Johan Makaske, woordvoerder van Stella.