Appen op de fiets verboden

Appen op de fiets is vanaf 1 juli 2019 verboden. Maar even snel een route opzoeken, de muziek zachter zetten of een appje versturen doet iedereen wel eens. Toch is het vanaf vandaag helemaal niet meer toegestaan om een telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Een boete van €95 exclusief administratiekosten is het gevolg als je dat toch doet. De eerste boetes zijn inmiddels al uitgedeeld.

Tips om toch fietsroutes te kunnen volgen

Vasthouden van een telefoon is niet meer toegestaan. Maar je mag wél gebruikmaken van een telefoonhouder. Voor nog geen €25 koop je een handige houder die je aan het stuur vast kunt maken. Zo kun je de fietsroutes, zonder je handen van het stuur te halen, gewoon blijven bekijken. Wil je iets wijzigen in de fietsroute of navigatie? Stap dan even af.

Veiligheid in het verkeer

Handsfree navigeren en muziek luisteren mag wel. Het is dan wel belangrijk dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Zorg er daarom voor dat het geluid niet te hard staat en dat je omgevingsgeluiden als sirenes en toeters gewoon hoort. Maak je gebruik van oordopjes? Doe tijdens het fietsen één oordopje uit. De knopjes aan het snoer van de oordopjes kun je gebruiken om de muziek harder en zachter te zetten.

Toch even snel een appje sturen?

Dan kun je het beste gewoon even afstappen. Als je op de (elektrische) fiets zit, mag je geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Het is dan ook het meest veilige om even af te stappen als je toch dat appje wil beantwoorden.