Waarom een e-bike gezonder is dan een ‘gewone’ fiets

Fietsen op een ‘gewone’ fiets zonder elektrische ondersteuning is al gezond, maar een elektrische fiets zorgt zelfs voor nóg meer positieve effecten! Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie en ScienceDirect.

Meer kilometers op de elektrische fiets

In beweging blijven op de e-bike of gewone fiets is goed voor je lichaam, weerstand en mentale gezondheid. De frisse buitenlucht geeft je weer nieuwe energie, waar jij de rest van de dag profijt van hebt. Deze fietstochten kun je volgens het onderzoek het beste maken op een elektrische fiets. Op een gewone fiets moet je meer moeite doen om vooruit te komen, maar e-bikebezitters maken gemiddeld vaker gebruik van hun van vervoersmiddel. Uiteindelijk verbruikt deze groep meer energie, ook met de trapondersteuning aan. Met een elektrische fiets verbrand je gemiddeld 250 calorieën na een uur fietsen en het zorgt er juist voor dat je ook verdere afstanden op de fiets aflegt.

Verbeter je weerstand en voorkom ziektes

Altijd fijn dat een flinke (recreatieve) fietstocht op je (elektrische) fiets goed is voor je gezondheid. Hoe dat precies zit? Als je vaak beweegt, wordt je lichaam sterker. Dit is bevorderlijk voor je immuunsysteem, iets wat erg belangrijk is om gezond te blijven. Door te fietsen voorkom je verschillende virussen, maar bijvoorbeeld ook hart- en vaatzieken. Als je gevoelig bent voor blessures, is fietsen een goede oplossing als beweegmogelijkheid. Uit een TNO-onderzoek blijkt dat werknemers die dagelijks op de fiets naar het werk komen, minder vaak ziek zijn. Naast griep voorkom je met flink wat beweging ook diabetes type 2. Je bloedsuikerspiegel daalt namelijk al als je een paar dagen in de week fietst. Een fietstocht met de e-bike is de perfecte manier om calorieën te verbranden én om je gezondheid op peil te houden.

Je mentale gezondheid

Brengen jouw dagelijkse activiteiten of werkzaamheden veel stress met zich mee? Een fietstochtje van het werk naar huis zorgt voor vermindering van stress, geeft je hersenen rust en is dus positief voor je mentale gezondheid. De frisse lucht maakt dat je beter in staat bent om te relativeren en tegelijkertijd te ontspannen.

Ook andere (ernstige) dingen die spelen in je leven kunnen je mentale gezondheid beïnvloeden. Je kunt angstig of somber zijn, of andere klachten ontwikkelen. Elke dag een stukje lopen of fietsen op je elektrische fiets kan al helpen. Bewegen heeft namelijk een positief effect op de concentratie.

E-bike als vervanging voor ov en auto

Naast dat fietsen een positief effect heeft op je gezondheid, is de elektrische fiets – zo blijkt uit het onderzoek – in veel gevallen een perfecte vervanging voor andere vervoersmiddelen. Met de e-bike heb je geen last van kilometerlange files en ben je lekker snel op je eindbestemming. Ideaal voor woon-werkverkeer dus! Een voordeel van de elektrische fiets is dat je makkelijker een hoge snelheid bereikt dan met de gewone fiets. Zeker wanneer je een helling op moet of het hard waait, laat een e-bike het voordeel van de elektrische ondersteuning zien die de gewone fiets niet heeft.

De e-bike kan een mooi alternatief zijn als vervangend vervoersmiddel. Zeker als de afstand naar je werk of je andere bestemming net te ver is voor de gewone fiets, biedt de e-bike uitkomst. Daarnaast is een elektrische fiets altijd een gezondere en sportievere optie dan de auto, trein of bus.

Proefrit aan huis

Ben jij benieuwd welke e-bike bij jou past en waarmee jij lekker in beweging komt en gezond kunt blijven? Download de gratis brochure of boek een gratis proefrit aan huis, veilig en vertrouwd in jouw eigen omgeving.