Waarom blijven fietsen gezond is

Fietsen is een gemakkelijke manier om in beweging te blijven. Zelfs met een matige conditie of lichamelijke beperking kunt u vaak nog wel fietsen, zeker met een elektrische fiets of elektrische driewieler. Want ook al heeft u met een elektrische fiets ondersteuning van een lichte motor, u bent wel degelijk in beweging. En u kunt de motor zelfs ook tijdelijk uitzetten en op eigen kracht fietsen en zo heel wat calorieën verbranden. Maar is calorieën verbranden het enige gezonde aan fietsen?

Nee hoor, er is nog veel meer. Tijdens het fietsen gebruikt u veel verschillende spiergroepen en organen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt af doordat de bloed- en zuurstoftoevoer toenemen en de longen en spieren sterker worden. Fietsen verlaagt uw bloeddruk omdat uw conditie toeneemt. Ook uw reactievermogen wordt onderweg geprikkeld. En uiteraard wordt u van fietsen niet dik en helpt het goed tegen stress.

Bewegen is niet alleen gezond, het verlicht of voorkomt in veel gevallen ook pijn. Zo neemt rugpijn vaak af tijdens het fietsen en is de kans op blessures klein vergeleken met veel andere sporten. Na een knie- of heupoperatie helpt fietsen u te revalideren.

De juiste fietshouding

Een voorwaarde voor bovenstaande voordelen is echter wel een goede fietshouding. Door alles op de juiste wijze in te stellen, zoals het zadel ten opzichte van de stuurpen en de trapas, kunt u vervelende pijnklachten voorkomen. Wanneer u veel fietst of al klachten heeft, is het het beste om naar een fietsenmaker te gaan die u maatwerk advies kan geven over de instellingen. U zit immers niet te wachten op langdurige pijnklachten aan uw knieën, rug, nek, polsen en enkels. Als een fiets niet goed staat afgesteld, blijven klachten door overbelasting terugkomen.

Laat uw (elektrische) fiets daarom vakkundig afstellen en pak daarna wat vaker de fiets. Iedere dag boodschappen doen op de fiets in plaats van met de auto scheelt al een slok op een borrel. Moet u vaak en veel zitten, fiets dan eens een extra rondje in plaats van dat u een extra paracetamol tegen de pijn in uw bovenrug neemt!