Wanneer kies je voor een voorwielmotor en wanneer voor een middenmotor?

Door de voorwiel- of middenmotor van je e-bike word je aangenaam ondersteund en ervaar je altijd een heerlijk wind-in-de-rug-gevoel tijdens een fietstocht. Maar wanneer kies je nou een voorwielmotor en wànneer voor een middenmotor? Hangt af van jouw wensen! Wij leggen je het verschil en de voordelen per motor uit. 

Wat is de motor van een e-bike? 

De motor van de e-bike zorgt ervoor dat je een aangename ondersteuning ervaart tijdens het fietsen. Je hebt altijd de wind in de rug, wat fijn is als je bergopwaarts fietst of flink bepakt en gezakt bent. Er bestaan drie soorten e-bike motoren. Te weten de voorwielmotor, middenmotor en – je raadt het al – de achterwielmotor. Wij gaan dieper in op de voorwiel- en middenvariant, want bij Stella verkopen we geen achterwielmotoren.

Wat al deze motoren met elkaar gemeen hebben is dat ze voeding krijgen van de accu, dat de kracht (of ondersteuning) van de motor kan worden ingesteld via een bedieningspaneel en dat ze, in vergelijking met een auto of een scooter, pas “gas” geven wanneer de sensoren worden geactiveerd en dus niet op basis van een gashendel of gaspedaal. En dat laatste is heel belangrijk om te begrijpen wat nou het verschil is tussen de motoren.  

Wat is een voorwielmotor? 

Bij een e-bike met een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel geplaatst. De ondersteuning begint zodra de rotatiesensor doorheeft dat de pedalen in beweging komen. De mate van ondersteuning die de motor levert is afhankelijk van jouw instelling op het bedieningspaneel. Hoe hoger je het ondersteuningsniveau zet, hoe meer ondersteuning. De hoeveelheid kracht die je zelf zet tijdens het fietsen heeft hier geen invloed op.  

Heel simpel gezegd heeft een voorwielmotor door wanneer je fietst op basis van de rotatie van de pedalen. En zodra je e-bike 'dit doorheeft' gaat 'ie aan en levert jou een constante ondersteuning. Rem je af of stop je met trappen? Dan zien de sensoren dat de pedalen niet meer roteren en stopt de ondersteuning ook volledig. De mate van ondersteuning die je tijdens het fietsen ervaart kun je ieder moment aanpassen via het bedieningspaneel. Het rijgevoel van een voorwielmotor is het best te omschrijven als het gevoel dat je fiets voortgetrokken wordt.  

De voordelen van een voorwielmotor:

  • De voorwielmotor is bij alle e-bikes van Stella subtiel weggewerkt in het design, waardoor je bijna niet ziet dat je op een e-bike fietst.
  • Een voorwielmotor beschikt over een zogenoemde vrijloop, wat inhoudt dat je met een lege accu ook gewoon kunt blijven fietsen.
  • Voorwielmotoren zijn over het algemeen scherper geprijsd en onderhoudsvriendelijker dan middenmotoren.

Wat is een middenmotor? 

De middenmotor is de meest gekozen motor onder de e-bikes. En met een goede reden, want het rijgevoel van een middenmotor komt het dichts in de buurt van het rijgevoel van een normale fiets. En zoals de naam al doet vermoeden is een middenmotor in het midden va een e-bike geplaatst. Hierbij zit de trapas in de motor.

Een e-bike met middenmotor is speciaal ontworpen voor optimale krachtoverdracht en biedt daardoor veel ondersteuning.  Het zwaartepunt ligt centraal doordat de motor zich laag en in het midden van de fiets bevindt. Daardoor ervaar je een stabiel gevoel tijdens het fietsen.

Waar de voorwielmotor een rotatiesensor heeft, heeft een middenmotor een krachtsensor. De sensor reageert dus op de hoeveelheid kracht die jij zet. Hierbij is de mate van de ondersteuning afhankelijk van het door jou gekozen rijprogramma en de kracht die je zelf levert. Zet je meer kracht, dan krijg je meer ondersteuning en ga je dus harder.  

Je bepaalt dus net als bij een 'gewone' fiets hoe hard je gaat. Zo ervaar je een natuurlijke fietsbeleving doordat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat.

De voordelen van een middenmotor:

  • Middenmotoren zijn vaak krachtiger dan de voorwielmotoren.
  • Je ervaart meer stabiliteit tijdens het fietsen.
  • En middenmotoren hebben een efficiënte aandrijving.

Welke motoren hebben de e-bikes van Stella? 

Ben je aan het oriënteren en heb je interesse in een Stella-e-bike? Dan herken je heel gemakkelijk aan de naam van de e-bike wat voor soort motor die heeft. Zo worden onze voorwielmotoren aangegeven met FDST, wat staat voor Front Drive Stella. Onze middenmotoren worden aangegeven met MD, wat staat voor Mid Drive. De letters achter MD geven aan van welke fabrikant deze zijn. MDS staat voor Mid Drive Shimano Steps. MDB staat voor Mid Drive Bosch.

Hoe kies je nou de motor die bij jou past?

Het kiezen van de beste motor hangt af van jouw voorkeuren. De grootste verschillen tussen beide systemen zitten ‘m in het rijgevoel en de prijs.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waar ga je de e-bike voor gebruiken? Wil je jouw e-bike met name gebruiken voor korte ritten in en naar de stad, of voor je dagelijkse boodschap? Dan zou een voorwielmotor misschien wat voor je zijn; die is voordeliger in prijs én voordeliger in onderhoud.

Houd je ervan om lekker lang te fietsen en vind je stabiel fietsen en een natuurlijk rijgevoel belangrijk? Ga je als echte avonturier vaak op fietsvakantie en wil je moeiteloos door de bergen fietsen? Dan is een middenmotor wellicht iets voor jou. Maar ook voor de dagelijkse ritten zit je met een Stella-e-bike met middenmotor altijd goed.

Toch raden wij áltijd aan een proefrit te maken op een e-bike met voorwiel- en met middenmotor. Dan ervaar je pas echt het rijgevoel van de verschillende motoren. Wat je prettig vindt is echt persoonlijk. Je kunt bij Stella een proefrit maken in één van onze E-bike Testcenters, maar we komen ook graag bij je thuis. Jij mag kiezen!