Tips om jouw e-bike lenteklaar te maken

Eindelijk weer een pril lentezonnetje: haal je fiets uit de schuur en geniet van mooie tochten op je (elektrische) fiets. Controleer wel eerst je e-bike, voordat je de natuur gaat verkennen. Wij geven een flinke handvol tips om te zorgen dat jouw fiets lenteklaar is. 

Zin in een heerlijke fietsrit nu het voorjaar nadert? 

Zorg dat jouw e-bike in topconditie is, want een flinke dagtocht vraagt namelijk bést wat van je fiets. Jouw veiligheid is belangrijk, dus bereid je e-bike goed voor op de lente! Wij geven graag advies voor het onderhoud van je elektrische fiets. 

Doe een snelle check van je e-bike

 1. Was je fiets
  Zoals bij iedere voorjaarsschoonmaak kan ook jouw e-bike na het winterse weer best wel een poetsbeurt gebruiken. Spoel je fietsframe, spaken, velgen en stuur daarom goed af en droog ze vervolgens met een droge doek. Controleer het lakwerk en wrijf het eventueel op met speciale fietsolie.
   
 2. Check de banden
  Check de bandenspanning met een fietspomp met drukmeter. In de winter is het advies om je banden iets zachter op te pompen (3.5bar), tijdens de lente mogen ze weer wat harder (4.5 bar). Zo heb je minder contactoppervlakte op de weg en minder weerstand en slijtage en dus een hogere actieradius.
   
 3. Zadel verstellen
  Heb je in de winter je zadel lager gezet waardoor je gemakkelijker bij de grond kunt? Zet 'm dan nu weer terug op uw gewenste hoogte zodat je weer kunt fietsen met een meer ergonomische houding.
   
 4. Smeer de ketting en scharnieren
  Strooizout werkt schadelijk voor scharnieren en kettingen waardoor de kwaliteit van je elektrische fiets achteruit kan gaan. Wij adviseren daarom om de kettingen en scharnieren van je fiets nog eens goed in te smeren. Draai daarbij de ketting een keer door zodat het smeermiddel zich goed kan verspreiden over de ketting.
   
 5. Controleer je sloten
  Controleer de staat van je slot(en) en bedenk dat het ‘aardevast’ afsluiten van je (elektrische) fiets de kans op diefstal verkleint. Dat betekent dat je je fiets het best kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een paal, hek of brug.
   
 6. Controleer je verlichting
  Het blijft steeds langer licht, vooral als in maart de klok weer een uur vooruit gaat. Toch is goede verlichting onmisbaar. Controleer je voor- en achterlicht en vervang indien nodig je batterijen.

Was de winter van je e-bike

Gebruik de schoonmaakset van Stella om de fiets de ontdoen van pekel en viezigheid om de e-bike weer te laten shinen in het zonlicht. Gebruik hiervoor een zachte spons of een doek, maar geen hogedrukspuit! Laat de e-bike na de wasbeurt goed opdrogen; liefst in de schaduw, niet in de brandende zon.

Laad je accu op

Misschien ligt het voor de hand, maar zorg dat je accu lekker vol zit! De e-bike lang niet gebruikt in de winter? Leg de accu aan de oplader en laad 'm volledig op. Wanneer de accu in de slaapstand staat zal die met het opladen weer activeren. 

Wij helpen je graag een handje

Kom je er zelf niet helemaal uit, dan nodigen we graag uit voor een onderhoudsbeurt bij Stella (óf aan huis!). Jouw Stella-fiets wordt dan uitgebreid gecontroleerd op 19 punten die cruciaal zijn voor jouw veiligheid. Ons doel is dat jij veilig en wel én met een enorme glimlach op je e-bike stapt!