Opgepast! Diefstal elektrische fietsen bereikt hoogtepunt in 2015

Nog nooit werden zoveel elektrische fietsen gestolen als in 2015. Een nieuw dieptepunt dat korte metten lijkt te maken met het vooroordeel dat e-bikes alleen voor bejaarden zijn.

Volgens de politie en verzekeraars zijn het afgelopen jaar een recordaantal elektrische fietsen gestolen. Zo melden de twee grootste fietsenverzekeraars, Enra en Unigarant, een toename van 20% in gestolen elektrische fietsen. Naar schatting gingen fietsendieven vorig jaar met 25.000 e-bikes aan de haal.

Elektrische fiets ook populair onder jongere doelgroep

De toename in diefstallen is voornamelijk toe te wijzen aan de stijgende populariteit. Zo werden in 2015 220.000 e-bikes verkocht en rijden er inmiddels naar schatting 1,5 miljoen elektrische fietsen rond. Volgens Enra directeur Douwe Boeijeng wordt de elektrische fiets ook steeds populairder onder scholieren en forensen. Volgens hem is de gemiddelde e-biker 40 jaar en is 1 op de 5 verkochte fietsen een e-bike. Het beeld dat enkel bejaarden op een e-bike rondrijden is dan ook niet meer correct. Iets dat ook onderstreept wordt door nieuwe fietsmodellen zoals de elektrische moederfiets en transportfiets.

Tips om fietsdiefstal te voorkomen 

Dat steeds meer mensen op de elektrische fiets stappen, betekent ook dat deze op steeds meer plekken, zoals de bioscoop en het sportveld, gestald worden. Dit maakt de e-bike helaas ook steeds vaker een gemakkelijke prooi voor fietsendieven. Extra belangrijk om uw fiets altijd goed op slot te zetten! Gebruik daarom altijd twee of drie verschillende typen sloten en zet uw fiets altijd ‘aardevast’ door deze aan een brug, hek of paal vast te maken. Ook als u maar even weg bent! U wilt tenslotte niet bij de statistieken van 2016 horen in de categorie gestolen fietsen.