201112-Accu_Actieradius-Hero-2880x1120

.

Zorg in de winter goed voor de accu van jouw e-bike

Temperaturen onder het vriespunt en wellicht een vlok sneeuw: het winterseizoen is hét moment om extra goed voor je fietsaccu te zorgen, want de accu van een e-bike kan gevoelig zijn voor kou. Dit kan ook weer invloed hebben op de actieradius. We geven je tips om zo goed mogelijk voor je accu te zorgen, zodat je veilig kunt genieten van een winterse fietsrit!

Bekijk eerst onze video met accutips!

Berg je accu op

Gebruik jij je e-bike in de winter nog dagelijks of laat je hem liever staan? In beide gevallen raden wij je aan om de handleiding van je accu goed door te lezen en zorgvuldig met de accu om te gaan. Het is belangrijk om de accu zoveel mogelijk vorstvrij te bewaren, het liefst in een droge en geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Staat jouw e-bike dus in de schuur of buiten? Haal dan de accu uit de elektrische fiets en bewaar 'm binnen. Check regelmatig of de lading nog halfvol is en als dit niet meer zo is, laad dan de accu bij. Niet van plan om te fietsen deze winter? Bewaar de accu dan een droge en koele plek van ongeveer 10 graden, laag boven de grond met een lading van ongeveer zestig procent.

Oplaadtips

Brr, het is koud buiten! Is het flink onder de 10 graden? Laad dan altijd de accu van je e-bike binnen op kamertemperatuur op, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Heb je een koude winterse fietsrit gemaakt? Laat de accu dan even acclimatiseren door 'm een half uur binnen te leggen voordat je 'm oplaadt. Als je een koude accu oplaadt heeft die een lagere capaciteit en langer de tijd nodig om op te laden. 

Op pad met je e-bike

Zorg dat je accu in topconditie is voor je rit. En daar bedoelen we mee dat-ie voldoende opgeladen is voor je ritje naar kantoor of de supermarkt. De meeste e-bikes zijn namelijk voorzien van verlichting die op de accu werkt. En hoe belangrijk is het om goed zichtbaar te zijn, vooral in de donkere wintermaanden. Heb je batterijverlichting? Dan is het verstandig om een extra setje batterijen mee te nemen of om de batterijen preventief te vervangen.  

Let op: capaciteit van een accu kan door kou tot wel vijftig procent procent afnemen. Hoe kouder de accu, hoe meer invloed dat heeft op de actieradius.  Zit de accu in je bagagedrager, overweeg dan fietstassen. Hierdoor is de accu beter beschermd tegen regen. 

De accu vervoeren

Je accu vervoeren? Why not! Tipje van ons: kies voor een speciale accutas van neopreen. Die beschermt tegen kou, vuil en... vallen. Extra tip: Winters dagje uit met je e-bike? Als je jouw fiets op de fietsendrager achter op de auto plaatst, haal dan áltijd je accu eruit. 

Fietsen met gladheid

Het winterse weer kan soms verraderlijk zijn. Ga dan ook altijd voorbereid op pad, want een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Controleer regelmatig je bandenprofiel, remmen en verlichting. Zorg er ook voor dat de stand van het zadel voor jou comfortabel is. Dit betekent dat je gemakkelijk met je voeten bij de grond kunt als dat even nodig is. Van plan een nieuwe e-bike aan te schaffen? Kies dan altijd voor Zorgeloos Fietsen, een all-in-one-pakket met e-bike, vijf jaar garantie én 24/7 pechhulpdekking, wel zo fijn tijdens een (winterse) fietsrit.