Goedkope fietssloten scoren slecht in gebruikerstest

Met het nieuws dat het aantal gestolen elektrische fietsen nog nooit zo hoog was als in 2015, is het extra belangrijk om uw fiets op slot te zetten. Tegelijkertijd blijken veel, vooral goedkopere, sloten niet diefstal proof te zijn. In dit artikel zetten we de belangrijkste uitkomsten op een rij en geven we een aantal tips waar u op kunt letten bij het kopen van een goed fietsslot.

Als u een slot koopt, wilt u natuurlijk wel dat deze uw fiets beschermt tegen diefstal, zeker als u een elektrische fiets heeft. Logisch, maar toch blijken vooral goedkopere fietssloten vaak niet voldoende bescherming te bieden. Zo werden vorig jaar 600.000 fietsen gestolen, waarvan 25.000 e-bikes.

Fietssloten onder de loep

De ANWB Kampioen testte tien sloten uit de laagste prijscategorie op gebruikersgemak en braakbestendigheid. Hiervoor werd een stel professionele ‘fietsendieven’ ingezet die alle sloten op zes manieren open probeerde te breken. De sloten kregen onder andere de brute kracht van een ijzerzaag, hamer en betonschaar te verwerken, maar ook subtielere methodes zoals het openmaken met een paperclip. Daarnaast boog een testpanel van 25 personen zich over de gebruiksvriendelijkheid van de sloten in kwestie. Hiervoor werden de sloten een aantal keer open- en dicht gemaakt en gebruikt om een fiets aan een paaltje te zetten. Helaas bleken de resultaten bedroevend en werd geen enkel goedkoop fietsslot goed genoeg bevonden. Een testwinnaar is dan ook niet gekozen.

Tips voor het kopen van een goed fietsslot

Maar hoe kiest u dan een fietsslot dat wel goed is? Hierbij kunt u op de volgende zaken letten:

ART Keurmerk

Kies voor een fietsslot met het ART keurmerk. Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor preventiemiddelen met een hoge kwaliteit.<

Goedkoop is duurkoop

Bespaar niet teveel op een nieuw slot. Een nieuwe fiets kopen is tenslotte een stuk duurder. Voor een goed fietsslot betaal je minimaal 30 à 40 euro.

Ideale combinatie

Uit een eerdere test van de Fietsbond blijkt dat de beste oplossing een ringslot in combinatie met een los kettingslot van minimaal 85 centimeter is. Zo kun u uw elektrische fiets niet alleen op slot zetten, maar ook vastmaken aan de vaste wereld. Naast het fietsslot kun u uw elektrische fiets ook tegen (de gevolgen van) diefstal beschermen door een goede fietsverzekering af te sluiten. Dit bespaart u een hoop geld als uw fiets uiteindelijk toch een keer gestolen wordt.