Fietsen voorkomt veel klachten op oudere leeftijd: 'Je krijgt het immuunsysteem van een 20-jarige'

Dat fietsen gezond is, al dan niet elektrisch, weten we uiteraard allemaal. Maar nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vooral ouderen baat hebben bij een uitgebreide fietstocht, want door regelmatige (trap)inspanning krijgen tachtigplussers het immuunsysteem van een twintiger, schrijft het AD.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Aging Cell is het effect van bewegen op oudere leeftijd nog groter dan gedacht, aldus het dagblad. Bij 125 fietsende ouderen werd gekeken naar het aantal T-cellen in het bloed, vergeleken met leeftijdsgenoten die (veel) minder actief zijn. T-cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem. En wat bleek? De onderzochte actieve ouderen hadden nog evenveel T-cellen in hun bloed hebben als iemand van twintig, wat dus betekent dat ze minder vatbaar voor ziektes zouden moeten zijn.

Betere bescherming dankzij fietsen

Bewegen is dus écht effectief, menen de wetenschappers. "Het immuunsysteem wordt vanaf je twintigste ieder jaar zo'n twee tot drie procent slechter. Hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor infecties, aandoeningen als artritis en zelfs ook kanker. De fietsers hebben betere bescherming tegen al deze problemen, doordat ze het immuunsysteem hebben van iemand van twintig in plaats van iemand van zeventig of tachtig.” 

Ervaar onze comfortabele e-bikes

Veel fietsen kan dus een belangrijke factor zijn in het zo gezond mogelijk oud worden. Bij Stella hebben we genoeg prachtige elektrische fietsen, zoals de Livorno-familie, met lage instap en comfortabele zitting. Zo ervaar je optimaal rijcomfort, waardoor jij dagelijks op de fiets stapt. Of je nou naar de supermarkt gaat of een heerlijke fietstocht maakt, jij bent enorm gezond bezig! Benieuwd? Kom gerust langs voor een gratis proefrit, en plan een afspraak aan huis.