Fietsen langs de IJssel met Pinksteren

Het Pinksterweekend staat voor de deur, een mooi moment om de fiets te pakken en er op uit te trekken! Eén van onze favoriete fietsroutes brengt ons langs de IJssel: niet voor niets één van de mooiste bestemmingen om te fietsen in Overijssel. Volg deze schitterende rivier en fiets door verschillende landschappen, ontdek de flora en fauna die langs de rivier te vinden zijn of steek de IJssel eens over met een pontje. Ben je niet alleen een natuur-, maar ook een cultuurliefhebber? Stap dan onderweg af in een van de historische Hanzesteden aan de IJssel.

Fietspontjes

Om de IJssel en het omliggende gebied – in de regio’s Salland en IJsseldelta -  af en toe eens vanaf een andere kant te bekijken, is het mogelijk om onderweg over te steken met één van de verschillende fietspontjes. Zo zijn er het fietspont Ganzendiep, het Zalkerveer en het laatste handgetrokken veerpont van Nederland: het Haersterveer. Salland en de IJsseldelta zijn niet alleen zeer geschikt om te fietsen, de gebieden lenen zich ook prima om af te stappen en tot rust te komen bij een café, terrasje, boerderij of Rustpunt.

De IJsseldelta

Voordat de IJssel uiteindelijk uitmondt in het Ketelmeer, dat op haar beurt weer overgaat in het IJsselmeer, baant de rivier zich een weg door het gebied de IJsseldelta. De IJsseldelta is een zeer waterrijk gebied. De IJssel is het stralende middelpunt van de regio die verder ook wordt omringd door water, bijvoorbeeld door het Ketelmeer, Drontermeer, Vossemeer, Zwarte Meer en Zwartewater. Genoeg water om heerlijk langs te fietsen dus. Daarnaast bevindt zich hier ook één van de oudste polders van Nederland: de Mastenbroekerpolder.

Hanzesteden

Als je dan toch in de buurt bent, breng dan meteen een bezoekje aan de Hanzesteden. De Hanzesteden Zutphen, Doesburg, Zwolle, Deventer en Kampen liggen direct aan de IJssel, maar bijvoorbeeld ook Hanzestad Hasselt ligt in de buurt. Een Hanze-fietsvakantie is dus goed mogelijk. Ga cultuursnuiven in de historische binnensteden, rondsnuffelen in bijzondere winkels of geniet van een drankje op gezellige terrasjes.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bestaande route te volgen, zoals de LF3 route langs de IJssel. Maar is het niet net zo leuk om zelf een route te maken aan de hand van het knooppuntennetwerk? Kies zelf waar je begint, hoe ver je fiets en waar je naar toe gaat. Om het overzicht te bewaren, kan je gebruik maken van Weerribben-Wieden/IJsseldelta fietsknooppuntenkaart, die je kunt aanschaffen bij de lokale Tourist Info’s. Bereid je je eigen route liever goed voor? Maak dan gebruik van de gratis Routeplanner op de website om je eigen fietsroute te maken.