E-bikediefstal stijgt explosief, maar Stella's GPS-tracker biedt bescherming

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is opnieuw fors gestegen, blijkt uit recente cijfers van Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE). GPS-protectie lijkt dé oplossing, daarom lanceerde e-bikespecialist Stella Fietsen onlangs de zogenoemde ‘connected bike’, een slimme fiets met ingebouwde chip die altijd traceerbaar is.

Dat e-bikes steeds meer in trek zijn bij fietsdieven is een feit. Volgens SAFE is fietsendiefstal de laatste twee jaar zelfs met 75 procent toegenomen, zo meldt het AD. Vorig jaar al deden ruim twintigduizend eigenaren van e-bikes deden aangifte van diefstal, circa 25 procent meer dan in 2020. Vooral in Utrecht zijn stekkerfietsen populair bij dieven, want daar ontvang de politie vorig jaar 66 procent meer aangiftes, aldus het dagblad.

Preventieve werking

De opkomst van GPS-trackers zou een schoot in de roos moeten zijn, meent Johan Makaske, woordvoerder bij Stella. “Dieven ontmoedigen kan door meerdere goede sloten te kiezen, je goed te laten verzekeren én een GPS-tracker in te laten bouwen.” De e-bikegigant lanceerde daarom vorig jaar Zorgeloos Fietsen, een totaalpakket met GPS-module, diefstalverzekering en vijf jaar garantie. “Door de ingebouwde tracker is de fiets altijd te traceren via een gratis app”, zegt Makaske. “Daarnaast weten echte dieven in welke fiets zo’n chip zit, dus daar blijven ze vaak vanaf. Onze e-bikes met tracker hebben een specifiek embleem dat preventief werkt.”

Stijgende schadelast

De gemiddelde aanschafprijs van fietsen stijgt door de komst van de e-bike – die in de regel duurder is dan een analoge fiets – al jaren op rij. Deze ontwikkeling in combinatie met de toename van fietsdiefstal, laat de schadelast stijgen en zet daarmee de premies van fietsverzekeringen onder druk. Volgens Makaske is Zorgeloos Fietsen een goed voorbeeld om de premies van fietsverzekeringen niet te hoeven verhogen. “En dat stimuleert mensen hopelijk om voor een e-bike met GPS-tracker te kiezen.”

Diefstalmelding via de app

GPS-protectie is een betaalbare anti-diefstaloplossing die op grote schaal een vuist maakt tegen de sterke stijging van het aantal fietsdiefstallen, meent Makaske. “En gaat het toch mis, kunnen klanten eenvoudig melding maken van diefstal via hun app. Binnen no-time gaat er een team bike hunters achteraan en is de kans groot dat je fiets binnen twee dagen gevonden wordt. Zo niet, mag je van de verzekeraar een ander model uitzoeken. Uit cijfers blijkt dat 80 procent van de fietsen die zijn uitgerust met een track & trace-systeem wordt teruggevonden; erg veelbelovend dus. Dat maakt GPS-protectie een effectief wapen tegen fietsdiefstal.”