De leukste fietsroutes voor de zomer

Een heerlijk zomerzonnetje, een licht briesje, niet te heet. Kortom, het perfecte weer om je e-bike op te poetsen en samen met je lief of je vrienden te genieten van een fietstocht door ons kikkerlandje. Geen idee waarheen? Wij hebben in samenwerking met Fietsnetwerk.nl een handvol fantastische fietsroutes in Nederland voor je verzameld, dus pak je (fiets)tas maar alvast in!

Op de koffie in Joure 

Op de koffie komen in Joure bedoelen we natuurlijk positief: je bent er een welkome gast! Bovendien voert de route je naar prachtige watergebieden buiten Joure met schilderachtige namen als de Goaiingarypster Puollen en It Nannewiid. Bij Joure denk je natuurlijk ook aan Douwe Egberts. Deze grote koffieleverancier heeft hier zijn bakermat: de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes. Hij opende hier in 1753 'De Witte Os', een winkel in koloniale handelswaren. Koffie, thee en tabak vormden de belangrijkste handelswaar. Douwe nam de zaak over en legde daarmee de basis voor het imperium dat inmiddels het grootste koffiebedrijf ter wereld is. Vandaag de dag kan je nog steeds koffie halen bij 'De Witte Os', wat is aangesloten bij het museum. Naast koffie kan je hier terecht voor ouderwets snoepgoed en thee.

Klik hier voor de route + afstapmomenten.

Fietsroute Nederland, rijk aan water

Fietsroute Gouda, Reeuwijk, Boskoop, Waddinxveen
Dat Nederland een waterrijk land is, is algemeen bekend. Maar tijdens deze fietstocht krijg je heel veel van dat water te zien. De tocht gaat namelijk langs de Hollandsche IJssel en dwars door de Reeuwijkse plassen. Gouda staat natuurlijk bekend om haar kaas en haar kaarsen, maar ook om het stadhuis en de St. Janskerk, met haar middeleeuwse gebrandschilderde ramen. Reeuwijk maakte in de 18e eeuw een periode van bloei door de vervening van het gebied. Hierdoor zijn niet alleen de Reeuwijkse plassen ontstaan, maar ook een hele hoop kanaaltjes die je nog altijd in het landschap tegenkomt. Boskoop is het grootste aaneengesloten bomenkweekgebied ter wereld. Bij een paar kwekerijen kun je inzicht krijgen in het vak. Waddinxveen heeft een modern centrum, maar ook vind je er de 'Vergeten plek': het water staat er op 7,10 m onder NAP, dat is het laagste polderwaterpeil van Nederland.

Klik hier voor de route + afstapmomenten.

Het Haagje van het zuiden

Breda, Oosterhout, Dorst, Ulvenhout
Tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de heer van Breda. Vanaf 1403 kregen de heren de titel graaf van Nassau, en vanaf 1538 de titel prins van Oranje-Nassau. Daarmee werd de stad met zijn prachtige historische stadskern een Oranjestad en kreeg het de bijnaam 'het Haagje van het zuiden'. Bij Dorst fiets je door Boswachterij Dorst, oorspronkelijk heette dit gebied de Seterse Heide. waarop in de 19e eeuw grove dennen werden aangeplant. Totdat het bos voor een groot deel weer werd gekapt omdat het militair oefenterrein werd. Nu is het in bezit van Staatsbosbeheer die het gebied opnieuw beplant heeft.

Klik hier voor de route + afstapmomenten.

Fietsroute van Doesburg naar Doetinchem

Doesburg, Doetinchem, Hummelo
Deze fietsroute voert je voor een groot deel langs de Oude IJssel en de IJssel, maar je komt veel meer natuurschoon tegen. In de oude Hanzestad Doesburg kun je een bezoek brengen aan de mosterdfabriek. Doesburgse mosterd vindt wereldwijd veel aftrek, in de fabriek annex museum kom je van alles te weten over deze smaakmaker. Wist je dat Doetinchem ook uitgebreide winkel- en uitgaansmogelijkheden heeft?

Het dorpje Hummelo ligt op een oude rivierduin en kwam al voor in een oorkonde uit het jaar 828. Hummelo is natuurlijk bekend als bakermat van de Nederlandse rockband 'Normaal'. Hoog-Keppel is vooral bekend door het jaarlijkse volksfeest (begin september), inclusief een kleine en grote schutterij, vaandelzwaaiers, bielemannen, kleiduivenschieters, Oud-Hollandse spelletjes en een zeskamp.

Klik hier voor de route + afstapmomenten.

Fietsroute Parken rond Roermond

Roermond, Herkenbosch, Herten
In en om Roermond kun je vier bijzondere natuurgebieden vinden. Bij Herkenbosch ligt Nationaal Park de Meinweg, bij Herten Isabella Greend - Oolder Greend en in Roermond zelf Hammerveld Oost en De Kartuis. Je komt dus onder meer door deze totaal verschillende natuurgebieden die een bezoekje meer dan waard zijn.

Klik hier voor de route + afstapmomenten.

Meer zien? Kijk op Fietsnetwerk.nl, waar je de leukste fiets- en themaroutes vindt.