Trapondersteuning

Elektrische fiets met trapondersteuning

Alle elektrische fietsen van Stella zijn voorzien van een fijne trapondersteuning. Zonder trapondersteuning is een elektrische eigenlijk een gewone fiets, Dit houdt in dat je door te trappen vooruit komt en de motor in werking treedt. Hierdoor kun je comfortabel, snel en eenvoudig fietsen, zelfs op een heuveltje of bij tegenwind. De trapondersteuning zorgt voor het optimale rijcomfort waar jij naar op zoekt bent!

Soorten trapondersteuning

Vanaf het moment dat je begint met fietsen, wordt de ondersteuning bepaald. Er zijn twee soorten sensoren:

-        Rotatiesensor: reageert alleen op rondgaan van de trappers
-        Trapkrachtsensor: meer rijcomfort door anticipatie op rijgedrag

Rotatiesensor

Een rotatiesensor is geplaatst bij de trapas en meet niet alleen of de pedalen van de fiets draaien, maar ook hoeveel tijd het kost om de trappers één keer rond te draaien. Hiermee wordt de trapfrequentie berekend en vergeleken met de gekozen ondersteuningstand. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning, maar pas op het moment dat het wiel begint te draaien. Stop je met trappen of rem je, dan wordt de ondersteuning met een kleine vertraging onderbroken. Rotatiesensoren bieden altijd maximale ondersteuning, hoeveel kracht je ook zet.

Trapkrachtsensor

Elektrische fietsen met trapkrachtsensor werken volgens het principe van een traditionele fiets. Hoe meer kracht je op de pedalen zet, hoe harder je gaat. Deze sensor registreert hoe hard je moet trappen om de fiets in beweging te houden. De motor wordt op basis van deze informatie aangestuurd en geeft direct meer of minder ondersteuning, zonder vertraging. Stop je met fietsen, of rem je af, dan stopt de ondersteuning direct. Wil je een elektrische fiets kopen met een natuurlijke fietsbeleving en die exact reageert op de kracht die je op de pedalen zet? Dan is een e-bike met trapkrachtsensor aan te bevelen.

Regels elektrische fiets met trapondersteuning

Een elektrische fiets beschikt altijd over een trapondersteuning. Het is weliswaar verplicht bij de elektrische fiets. Wanneer de trapondersteuning reikt tot de 25 kilometer per uur, dan gelden hiervoor dezelfde regels als voor een normale fiets. Daarnaast mag de motor van de elektrische fiets maximaal 250 Watt zijn, is het vermogen hoger? Dan is het een snor- of bromfiets en gelden hier andere regels voor.

Voor gewone elektrische fietsen met trapondersteuning is geen rijbewijs nodig, is een WA verzekering niet verplicht en dien je, zoals je gewend bent, op het fietspad te rijden. Ook geldt er geen minimale leeftijd voor het rijden op een elektrische fiets die maximaal 25 kilometer per uur gaat. Al met al, er zijn geen bijzondere regels voor het fietsen op een fijne Stella fiets!