20210713-fietsendrager-blogs-1ekolom-2320x1000

Zo bevestig je je e-bike op een fietsendrager

Een fietsvakantie in de planning? Niets zo fijn als een fietsendrager, waaraan je jouw e-bike in een wip bevestigt. Hoe dat precies werkt? Wij helpen je op weg!

Het is toch je ergste nachtmerrie als je op de snelweg rijdt en je ziet in de spiegel dat jouw gloednieuwe e-bikes hun eigen weg kiezen omdat de fietsendrager niet goed aan de auto is bevestigd. Lastig is het niet, maar je moet het even weten.  

Fiets bevestigen op fietsendrager op trekhaak

Een veel voorkomende fietsdrager is de trekhaakdrager, ook te vinden in onze webshop. Dit systeem plaats je op de trekhaak en zo kun je met gemak twee fietsen meenemen. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat de (de)montage zeer gemakkelijk is en dat je relatief weinig moeite hoeft te doen om je e-bikes erop te plaatsen. Ook merk je er weinig van tijdens het autorijden, wel zo prettig. 

In een notendop hoe het werkt

De eerste fiets kan gemakkelijk op de achterste wielgoten worden geplaatst. Het is belangrijk om daarna de klem voor het frame in de goede richting te draaien en die aan het frame te bevestigen. Zorg ervoor dat de klem stevig vast komt te zitten. Ook moet je de wielen van je e-bike goed vastzetten middels het bevestigingssysteem. Daarna kun je de tweede e-bike op de drager plaatsen. Vervolgens is het een kwestie van alle eerste stappen herhalen. Heb je een kinderzitje op je e-bike gemonteerd? Dan adviseren we je om deze te verwijderen en in de auto mee te nemen. Let op: vergeet niet de elektrische fietsen op slot te zetten én een witte kentekenplaat op je fietsendrager te bevestigen! 

Het gewicht is bepalend

Goed om te weten is dat je je fietsdrager niet te zwaar mag belasten. Het gewicht van de drager en de fiets mogen samen niet boven de maximale kogeldruk van de auto komen. Stel, de fietsendrager weegt 20 kilo en de maximale kogeldruk van je auto is 70 kilo, dan mag het gewicht van de fiets(en) 70 – 20 = 50 kilo zijn. Verlicht eventueel het gewicht van je e-bike door de accu achterin de auto te leggen! De maximale kogeldruk kun je vinden op het typeplaatje van je trekhaak en staat genoteerd in de handleiding van de trekhaak.

Regels voor je met de fietsendrager de weg op gaat

Opletten in het verkeer moet altijd, maar als je rond gaat rijden met een fietsendrager gelden extra regels. Komen ze!

1. De fiets mag aan beide kanten van de auto  niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
2. Laat geen scherpe delen uitsteken. 
3. De verlichting van en de kentekenplaat zelf moeten zichtbaar blijven.
4. Het gewicht van de e-bike mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk van de auto.

Alle stappen op een rij

Liever zien hoe het werkt? Bekijk dan onze video, waarin we stapsgewijs uitleggen hoe je de fietsendrager bevestigt. Hieronder ook nog een keer alle stappen op een rij:

1. Zet de fiets op de wielgoten die zich achteraan bevinden
2. Bevestig de frameklem en draai de klem stevig vast
3. De wielen kunnen worden vastgezet met het bevestigingssysteem
4. Een tweede fiets wordt op dezelfde manier geplaatst op de vrije wielgoten