Zo bevestig je je e-bike op een fietsendrager

Een heerlijk nazomerzonnetje, temperaturen van rond de 20 graden: ideaal weer om deze herfstvakantie af te sluiten met een heerlijke fietstocht. Wil je eens wat verder van huis de omgeving verkennen, dan is een fietsendrager voor achterop de auto een onmisbare accessoire. Hoe je een fietsendrager monteert en je je elektrische fietsen veilig meeneemt, leggen we uit in deze blog.

Fiets bevestigen op fietsendrager op trekhaak

Een veel voorkomende fietsdrager is de trekhaakdrager, ook te vinden in onze webshop. Dit systeem plaats je op de trekhaak en zo kun je met gemak twee fietsen meenemen. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat de (de)montage zeer gemakkelijk is en dat je relatief weinig moeite hoeft te doen om je e-bikes erop te plaatsen. Ook merk je er weinig van tijdens het autorijden, wel zo prettig.

In een notendop: hoe het werkt

De eerste fiets kan gemakkelijk op de achterste wielgoten worden geplaatst. Het is belangrijk om daarna de klem voor het frame in de goede richting te draaien en die aan het frame te bevestigen. Zorg ervoor dat de klem stevig vast komt te zitten. Ook moet je de wielen van je e-bike goed vastzetten middels het bevestigingssysteem. Daarna kun je de tweede e-bike op de drager plaatsen. Vervolgens is het een kwestie van alle eerste stappen herhalen. Heb je een kinderzitje op je e-bike gemonteerd? Dan adviseren we je om deze te verwijderen en in de auto mee te nemen.

Let op: vergeet niet de elektrische fietsen op slot te zetten én een witte kentekenplaat op je fietsendrager te bevestigen!

Het gewicht is bepalend: kogeldruk en maximaal draaggewicht

Goed om te weten is dat je je fietsdrager niet te zwaar mag belasten. Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden: kogeldruk en het maximale draagvermogen van de fietsendrager.

Kogeldruk

Het gewicht van de drager en de fiets mogen samen niet boven de maximale kogeldruk van de auto komen. Kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak mag rusten uitgedrukt in kilogram. Deze kogeldruk wordt door de fabrikant uitgedrukt in S-waarde en wordt aangegeven in het typeplaatje naast de stekkerdoos van de trekhaak en in de gebruikshandleiding. De kogeldruk wordt in deze gegevens ook wel verticale kracht of vertical load genoemd. Meestal ligt de S-waarde tussen de 45 bij kleine auto’s en 75 kilogram bij grote auto’s.

Stel, de fietsendrager weegt 20 kilo en de maximale kogeldruk van je auto is 70 kilo, dan mag het gewicht van de fiets(en) 70 – 20 = 50 kilo zijn. Verlicht eventueel het gewicht van je e-bike door de accu achterin de auto te leggen!

Maximaal draaggewicht

Het laadvermogen van de fietsendrager moet toereikend zijn voor het dragen van twee elektrische fietsen. Dit verschilt per merk en type drager en staat in de handleiding of op een sticker op de drager vermeld. Het is goed om te weten dat de meeste moderne fietsendragers een draaggewicht van 60 kilogram hebben. De meeste Stella e-bikes blijven na verwijdering van de accu en accessoires onder het gewicht van 30 kilogram. Twee elektrische fietsen meenemen is daarmee geen probleem.

Alle stappen op een rij

Liever zien hoe het werkt? Bekijk dan onze video, waarin we stapsgewijs uitleggen hoe je de fietsendrager bevestigt. Hieronder ook nog een keer alle stappen op een rij:

  1. Zet de fiets op de wielgoten die zich achteraan bevinden
  2. Bevestig de frameklem en draai de klem stevig vast
  3. De wielen kunnen worden vastgezet met het bevestigingssysteem
  4. Een tweede fiets wordt op dezelfde manier geplaatst op de vrije wielgoten

Wet- en regelgeving

Opletten in het verkeer moet altijd, maar als je rond gaat rijden met een fietsendrager gelden in Nederland extra regels. Komen ze!

  1. De fiets mag aan beide kanten van de auto  niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
  2. Laat geen scherpe delen uitsteken.
  3. De fietsendrager op de trekhaak moet voorzien zijn van werkende achterlichten en remlichten.
  4. Op de fietsendrager moet een witte nummerplaat bevestigd zijn.
  5. Overschrijd de kogeldruk en maximaal draagvermogen niet.

Tot slot: pas je rijgedrag met fietsendrager aan de verkeerssituatie aan, want die is telkens weer anders. Ga je naar het buitenland? Controleer dan van tevoren welke regels daar gelden.

Fietsendrager wel of niet verwijderen?

Eén van de meest gestelde vragen die wij horen: Moet ik een fietsendrager bij geen gebruik verwijderen? Wettelijk gezien mag je de fietsendrager in het verkeer gebruiken zonder fietsen te monteren, maar dat is niet altijd even verstandig.

Zo moet je als gebruiker van een fietsendrager binnen Nederland onder meer rekening houden met het volgende:

  1. Het hinderen van andere verkeersgebruikers is verboden. Dat geldt dus ook wanneer je je fietsendrager gebruikt.
  2. Parkeren mag je slechts in de aangegeven parkeervakken: dus binnen de lijnen en niet daarbuiten. Voor niet-publieke parkeergelegenheden kunnen ook nog andere regels gelden.

 Indien de fietsendrager buiten het parkeervak uitsteekt, is het dus verstandig deze te verwijderen van de auto en indien mogelijk in je kofferbak op te bergen. Zo hinder je geen anderen in het verkeer, voorkom je een parkeerboete voor fout parkeren en verminder je de kans dat jouw fietsendrager beschadigd wordt of schade veroorzaakt.