Nieuwe regels speed pedelecs

Er is veel verwarring omtrent het fietsen met een e-bike op de weg. Met een speed pedelec mag je binnenkort namelijk niet meer op het fietspad, maar ben je verplicht om op de weg te fietsen, zo meldt RTL Nieuws. Deze regel heeft betrekking op de snelle elektrische fietsen, die een maximum snelheid behalen van 45 km/u. Met een ‘gewone’ elektrische fiets mag je gewoon op het fietspad blijven fietsen. Hiermee bedoelen wij het gros van de e-bikes met een maximale snelheid van 25 km/u.

Regels speed pedelecs tot 45 km/u

De nieuwe verkeersregel geldt voor de zogenoemde speedbikes, zoals de Stella Gualtiero. Sinds 1 januari 2017 worden speedbikes gezien als bromfietsen. Hierdoor is een geel kentekenplaatje en een fietshelm verplicht. Voor 1 juli moeten dan ook alle speed pedelecs een geel kentekenplaatje hebben, dit is voor eigenaren van deze e-bikes gratis. Omdat de speedbikes een maximum snelheid van 45 km/u kunnen behalen, ben je verplicht om met een speedbike op de weg te fietsen.

De gewone e-bike tot 25 km/u

Heb je een ‘normale’ e-bike met een snelheid tot 25 km/u? Dan is er niks aan de hand en kun je gewoon op het fietspad blijven fietsen zonder helm of kentekenplaatje!