Tips: fietsen met warm weer

Door Priscilla, 26 juli 2019

Nederland gaat al dagen gebukt onder tropische temperaturen. Met 36,4 gemeten in Gilze-Rijen ging woensdag 24 juli ging de boeken in als warmste 24 juli ooit. Slechts 24 uur later gaf de thermometer maar liefst 40,7 graden weer en was het record daarmee verbroken. Met deze tropische temperaturen moet je alleen wel met een aantal dingen rekening houden als je van plan bent om op de (elektrische) fiets te stappen.

Denk om je accu

E-bike accu’s hebben geen moeite met zomerse temperaturen. Fietsen in de zon kan geen kwaad omdat de accu gekoeld wordt door de rijwind. Parkeer je e-bike niet in de volle zon, maar zoek een schaduwrijk plekje om je e-bike te stallen. Kan je geen schaduw vinden? Haal dan de accu uit je fiets en bewaar hem zolang op een koele plaats. Is je accu bijna leeg? Controleer of je accu niet te warm is: handwarm is prima. Laat je accu eerst even afkoelen in een schaduwrijk plek voordat je hem aan de oplader legt. Het spreekt voor zich dat je de accu nooit in de volle zon moet opladen. Hou tijdens het opladen altijd een oogje in het zeil.

Genoeg drinken!

Het klinkt misschien een beetje overbodig, maar genoeg drinken is erg belangrijk. En dan vooral vóórdat je op de fietst stapt. Maar ook tijdens de fietstocht is het aan te raden genoeg te drinken. Stop wat vaker dan normaal om even iets te drinken. Neem bijvoorbeeld een handige bidon mee zodat je ook tijdens het fietsen wat water kunt drinken. Ook als je een klein stukje gaat fietsen.

Tussen 12 uur en 3 uur ’s middags is het vaak het warmste. Het is dan ook beter om op die momenten niet intensief te gaan fietsen. Als je een fietstocht hebt gepland en je ziet dat er warm weer voorspeld wordt, dan kun je beter de fietstocht verzetten naar de ochtend of juist gaan fietsen wanneer de zon wat minder sterk is. Zit je toch op de fiets tussen 12 uur en 3 uur? Zorg er dan altijd voor dat je goed blijft drinken.

Goed uitrusten en regelmatig stoppen

Tijdens een warme dag is het aan te raden dat je genoeg tussenstops maakt. Zoek hierbij altijd de schaduw op en neem tijdens zo’n rustpauze iets te drinken. Zo kun je even helemaal bijkomen en ben je daarna weer opgeladen voor de fietstocht. Pas eventueel ook je fietsroute aan. In het bos kun je verkoeling opzoeken en kun je tussendoor lekker uitrusten.

Vergeet je niet in te smeren

Smeer je van tevoren goed in met zonnebrand. Je hebt het niet altijd in de gaten als je lekker aan het fietsen bent, maar de zon kan dan goed branden. Voordat je het weet, verbrand je! Neem daarom ook altijd zonnebrand mee zodat je je halverwege nogmaals kunt insmeren. Een pet of zonnehoed is met deze temperaturen en brandende zon ook geen overbodige luxe.

Zorg ervoor dat je goed beschermd bent tegen de zon en pas zo nodig je tempo een beetje aan. Pas op dat je niet oververhit raakt en stop direct als je je niet goed voelt.