Zeven tips voor een fietstocht in de warmte

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen om te fietsen. Heerlijk in de zon ontspannen vakantie vieren, of gewoon op weg naar werk in een shirt zonder mouwen genieten van de warme buitenlucht. Met deze zeven tips ben jij goed voorbereid op een warme, zomerse fietstocht.

Goed voorbereid op pad

Tijdens een warme zomerdag is het misschien wel nog verstandiger om goed voorbereid op pad te gaan dan in de andere seizoenen. Stippel de route uit langs verschillende leuke tussenstops, om even uit te rusten in de schaduw. Ook loont het om een tocht vooraf te plannen door een bosrijk gebied, wanneer een warme dag is voorspeld.

Begin vroeg aan je fietstocht

In de ochtend is het meestal koeler dan later in de middag. Wanneer je dan al begint met fietsen merk je dat het beter uit te houden is qua hitte, maar ook dat het lekker rustig is op de weg. Zo kun jij helemaal zen van je tocht genieten.

Drink voldoende

Zorg dat je voldoende water meeneemt onderweg, want op een warme dag zul je ook meer zweten en verlies je veel vocht. Houd je vochtbalans op pijl en blijf goed hydrateren. Neem een paar extra flesjes water mee in je fietstas of plan een tussenpauze bij een caféetje onderweg.

Smeer je goed in

De Nederlandse zon is erg verraderlijk. Ook als het bewolkt is kun je verbranden, of als je maar eventjes buiten bent. Maak er een gewoonte van om je voorafgaand aan ieder ritje in de zomer goed in te smeren. We raden aan om een zonnebrand van minimaal factor 30 op te smeren.

Vergeet je pet of zonnebril niet

Een fietstocht op de elektrische fiets is heerlijk, maar het dichtknijpen van je ogen tegen de felle zon iets minder. Een zonnebril of pet kan al veel hoofdpijn voorkomen, dus vergeet dit niet. Een pet of hoedje biedt daarnaast ook bescherming tegen een verbrande hoofdhuid. Win-win!

Schaduw is goed voor jezelf en je accu

Wanneer deze vakantie zomerse temperaturen worden aangetikt, is het wel handig om rekening te houden met waar jij jouw e-bike neerzet wanneer je even op een bankje of terrasje een pauze neemt. Tijdens het fietsen heeft de accu geen last van hitte, dit komt door de rijwind. Als de e-bike stilstaat, is het wel handig om hem in de schaduw te zetten, of anders de accu uit de fiets te halen en deze op een koelere plek te bewaren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de accu nooit oplaadt in de volle zon.

Denk aan de insecten

Teken, muggen, rupsen: tijdens een zomerse fietstocht is de kans aanwezig dat je een groot aantal insecten tegenkomt. Om muggenbulten te voorkomen kun je het beste muggenspray opdoen, naderhand is het ook slim om te checken of je geen tekenbeten hebt gekregen. Liever niet door een vliegenzwerm? Vermijd dan voornamelijk plekken langs het water.