Blijf bewegen! Zo maak je zelf je eigen fietsroute
Blijf bewegen, zo luidde het overheidsadvies in coronatijd. En eigenlijk geldt dit nog steeds. Haal je e-bike dus uit de schuur en maak een mooie dagtocht in de natuur. Plan heel makkelijk zelf je route en ontdek de leukste en mooiste plekken in ons kikkerlandje. Hoe? Dat lees je hier!
Hoe leuk is het om zelf fietsroutes te maken. Je kiest een streek uit waar je nog nooit bent geweest, in deze tijd het liefst een beetje afgelegen, en zoekt daar de mooiste fietspaden. Stella-fiets opladen, thermoskan koffie mee, broodjes smeren en gáán!
Zo maak je zelf een fietsroute
Bedenk eerst hoeveel kilometer je wilt fietsen. En wil je door het bos, langs het water of door de weiden? Pak eventueel de fysieke fietskaart erbij: sowieso voor de voorpret om het gebied dat je hebt uitgekozen op papier te bekijken. Als je voor de papieren kaart gaat moet je wel zelf uitrekenen hoeveel kilometer een stuk fietspad ongeveer is en de legenda uitpluizen om te zien of een weg nu een fietspad heeft of niet. Maar je kunt wél zelf beslissen wat je leuk vindt en welke richting je op wilt gaan.
Online je fietsroute plannen
Een fysieke kaart heeft z’n charmes, maar online een tripje met je e-bike plannen is ook niet verkeerd. Met de ANWB Fietsknooppuntenplanner plan je namelijk heel makkelijk je eigen route. Aan de hand van knooppunten stippel je jouw eigen fietstocht uit en voeg je optioneel (en buiten coronatijd uiteraard) restaurantjes en/of uitjes zoals natuurgebieden en musea aan je route toe. De routes kun je printen of downloaden als GPX, een bestand dat je kunt inladen op je telefoon, zodat je daar de route kunt zien en de navigatie kunt volgen.
Andere opties
Zin in een fietstocht door een wat meer heuvelachtig landschap met jouw krachtige Stella-fiets? Met de Fietsersbond-routeplanner kun je een route plannen die voldoet aan verschillende kenmerken die jij belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld heuvels en groen prefereert, kies je voor het kenmerk ‘natuurroute’, en zo zijn er meerdere opties. Verder vul je vooraf alleen het vertrekpunt en het aantal kilometers dat je wilt fietsen in en voilà: er rolt zo een route uit.
Ook kun je fietsritten samenstellen met Google Maps en zijn er apps waarmee je routes kunt maken en daarna kunt fietsen via je navigatie, zoals Strava en Komoot. Via deze apps kun je je prestaties en routes delen met een community, wat ook erg leuk is.
Routes delen
Heb jij een leuke route die je met ons wilt delen? Laat het ons vooral weten!