Fietshelmen - voor meer veiligheid tijdens het fietsen

Fietsen of e-biken is een milieuvriendelijke manier van vervoer en wordt steeds populairder bij jong en oud. Het is des te belangrijker om aan je eigen veiligheid te denken. Een fietshelm is tegenwoordig onmisbaar. Het beschermt je tegen vallen en ongelukken. Dit is belangrijk omdat een ongeval ook door anderen kan worden veroorzaakt. Met e-bikes bereik je met minder inspanning hogere snelheden dankzij de elektronische ondersteuning. Een goede fietshelm kan ernstige blessures voorkomen en is daarom essentieel. Bij Stella vind je daarom gecertificeerde fietshelmen van ABUS en Urban Iki in het assortiment.

Vind de juiste fietshelm

Als je een fietshelm wilt kopen, zorg ervoor dat de helm goed past. De optimale maat moet individueel worden bepaald en is afhankelijk van de vorm van het hoofd. De volgende tips helpen je een fietshelm te vinden die goed past en dus optimale bescherming biedt.

Bepaal de juiste maat fietshelm

Een goede fietshelm van ABUS of Urban Iki alleen is niet voldoende. De juiste pasvorm van de helm is cruciaal zodat de helm niet wegglijdt bij een val. 

Bepaal de helmmaat als volgt bepalen:

  1. Meet je hoofdomtrek met een meetlint. Het meetlint moet 2,5cm boven de wenkbrauwen worden geplaatst.
  2. Het vastgestelde getal in centimeters is je helmmaat.

Juiste bevestiging van de kinband

Let er bij het kopen van een ABUS of Urban Iki fietshelm ook op dat de kinband goed past. Het veiligheidsslot wordt onder de kin gedragen en kan meestal worden gesloten met een gesp. 

Let hierbij op de volgende punten:

  1. De oren moeten vrij zijn,
  2. De kinband snijdt niet in de huid,
  3. Idealiter moet er een vingeropening zijn tussen de riem en de kin,
  4. De riem en de helm zitten comfortabel.

Wanneer is een fietshelm aan vervanging toe?

De fietshelm dient in ieder geval te worden vervangen als er na een val gebreken zichtbaar zijn. Scheuren in de schaal hebben een grote invloed op de beschermende werking van een fietshelm. Ook als je van buitenaf geen schade ziet, kan de beschermende werking van de fietshelm sterk worden beperkt. Na een val is het advies om de fietshelm altijd te vervangen, ook als er geen uitwendige beschadigingen waarneembaar zijn.

Dit is de enige manier om te garanderen dat de helm volledige bescherming biedt bij een volgende val. Het gaat tenslotte om jouw eigen veiligheid!