Etappe 4

Door Priscilla, 9 juli 2019

In de 4e etappe van de Tour de France koersen de renners in 213,5 kilometer van Reims naar Nancy. Het overwegend vlakke parcours doorkruist de Champagnestreek in oostelijke richting, totdat de finale in Nancy zeer waarschijnlijk uitbarst in een massasprint.

Champagnehoofdstad Reims bood in 1947 het podium aan Theo Middelkamp, toen hij de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg ooit werd. Recenter, in de Tour van 2014, pakte sprinter André Greipel er overtuigend de ritwinst door de eindspurt naar zijn hand te zetten. 

Nu zetten de renners er koers naar het oosten. Nancy is het doel, een aankomstplaats die houdt van grote namen. Fausto Coppi deed weliswaar maar twee keer mee aan de Tour de France, hij was wel tweemaal succesvol in Nancy – in 1949 en 1952 won hij er. Ook Joop Zoetemelk was goed voor etappewinst in de stad in Lotharingen. Nadat hij in 1973 de openingstijdrit in Scheveningen had gewonnen, pakte hij ook de 6e etappe van Reims naar Nancy. 

De 7e etappe van de Tour 2014, met 234,5 kilometer de een-na-langste rit van die editie, reden de coureurs van Épernay naar Nancy. In de diepe finale zorgden twee klimmetjes voor tumult en een uitgekleed peloton sprintte om de winst. Het was maatwerk, maar Matteo Trentin won met een banddikte voor Peter Sagan. 

Dit keer is het woord waarschijnlijk aan de pure sprinters, zoals Dylan Groenewegen. De route bevat twee klimmetjes, maar die zijn allebei van de 4e categorie en mogen geen probleem zijn voor de snelle mannen. De laatste is de Côte de Maron – 3,2 kilometer à 5% – met de top op 15 kilometer van de finish.