Etappe 1

Door Priscilla, 4 juli 2019

TOUR DE FRANCE 2019 PARCOURS ETAPPE 1: BRUSSEL - BRUSSEL

Vrijdag 5 juli - De 1e etappe van de Tour de France maakt een lus van 194,5 kilometer ten zuiden van Brussel. Onderweg komt Wessel over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, maar dat is ver voor de finish. Het zit er dik in dat het sprinten wordt bij het Kasteel van Laken in de Belgische hoofdstad.

Le Grand Départ start in Brussel ter ere van de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx’ eerste Tourzege in 1969. Het is de tweede keer ooit dat de belangrijkste wielerrace ter wereld in de Belgische hoofdstad begint. In 1958 startte de Tour er in het kader van de Wereldtentoonstelling.

Vanzelfsprekend was La Grande Boucle wel vaker in de Belgische hoofdstad. In totaal kwam de race elf keer in Brussel, voor het eerst in 1947 (zege René Vietto) en voor het laatst in 2010 (showtje Alessandro Petacchi). Ook werd Le Grand Départ vaker in België georganiseerd. In 1975 vertrok de Ronde van Frankrijk vanuit Charleroi, en in 2004 en 2012 vanuit Luik.

Er zitten nogal wat oneffenheden in het parcours en het aantal hoogtemeters is zo’n 800 meter. Na de start op het Koningsplein rijdt de Tour via Molenbeek en Anderlecht richting de Muur van Geraardsbergen. De vermaarde kasseiklim stijgt in 1,1 kilometer met 9,2% gemiddeld en de steilste strook klokt bijna 20%. Een beslissende rol heeft de Muur niet, want als Wessel langs de kapel Onze-Lieve-Vrouw Oudenberg op de top rijdt, heeft hij nog veel meer dan 100 kilometer voor de wielen. Hetzelfde geldt voor de Bosberg, die Wessel even later ronden.

De koers zakt af richting Charleroi, alwaar Wessel een kasseiweg van bijna 2 kilometer meepikt, om vervolgens weer noordwaarts te gaan. De route doorkruist Villers-la-Ville, Waterloo, Overijse, Tervuren en Sint-Pieters-Woluwe, waar Eddy Merckx opgroeide en in 1969 zijn eerste gele trui ooit pakte. De Kannibaal won die editie direct ook maar. Er zouden er nog vier volgen, wat hem recordhouder maakt met Bernard Hinault, Miguel Indurain en Jacques Anquetil.

Na Sint-Pieters-Woluwe is het nog een slordige 10 kilometer naar de finish bij het Kasteel van Laken. De laatste 500 meter loopt met ongeveer 4% op.