Wat beïnvloedt de actieradius van jouw e-bike?

Wat beïnvloedt de actieradius van jouw e-bike?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.

De weersomstandigheden

Wij Nederlanders fietsen meestal niet in ideaal weer. Óf het regent, óf het waait, óf het is koud… En dat heeft allemaal invloed op hoeveel stroom je elektrische fiets verbruikt. Met wind mee heb je geluk, dan kom je verder met je accu, maar met tegenwind kost het natuurlijk meer energie om vooruit te komen. En als het koud is, is de accucapaciteit beperkt.

 

Buitentemperatuur-tabel.jpg

 

Accucapaciteit

Een accu met een vermogen van 300Wh heeft een lagere actieradius dan een accu met een vermogen van 630Wh. Er zijn verschillende accu’s met verschillende capaciteiten. Hoe groter de accucapaciteit, hoe hoger de actieradius.

 

Hellingen of vlakke wegen

Woon je aan onze mooie Nederlandse kust en fiets je iedere dag door de duinen? Dat klinkt heerlijk! Maar vergeet niet dat dit zorgt voor een lagere actieradius dan wanneer je veelal op vlakke wegen fietst. Je zal bij het fietsen in heuvelachtig gebied vaker je accu moeten opladen.

 

Bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt voor extra weerstand en daardoor voor een lagere actieradius. De minimale bandenspanning is 4,5 bar, bij verlies van 1 bar luchtdruk zorgt dit voor een actieradius verlies van 10 tot 12 kilometer. Zorg ervoor dat de banden altijd conform de juiste druk zijn opgepompt en pomp iedere maand bij! Je hebt dan ook nog eens minder kans op een lekke band én de banden gaan ook langer mee.

 

De conditie (leeftijd) van de accu

Een accu slijt door het gebruik. Een accu levert per jaar ongeveer 8 tot 10 procent aan capaciteit in. Ook een accu die gedurende de winterperiode niet of nauwelijks wordt gebruikt levert sneller aan vermogen in dan een accu die volop gebruikt wordt. Veroudering: alle batterijen zijn onderhevig aan veroudering. Deze veroudering wordt veroorzaakt door leeftijd en het aantal keer dat een batterij wordt op- en ontladen.

 

Sensoren

Het type sensor kan veel invloed hebben op de actieradius. Over het algemeen is een trapkrachtsensor energiezuiniger dan een rotatiesensor. Een e-bike met middenmotor is uitgerust met een trapkrachtsensor, een e-bike met voorwielmotor daarentegen met een rotatiesensor. De sensor beïnvloedt de vermogensafgifte en daarmee de kracht die de motor levert. Logischerwijs bepaalt dit ook het energieverbruik.

 

De weerstand van het wegdek

Woon je in de stad en kun je de hele tijd fietsen op perfect onderhouden fietspaden? Dan fietst dat veel gemakkelijker en kom je een stuk verder met een volle accu. Moet je daarentegen lange afstanden afleggen over klinkerwegen, onverharde of slecht onderhouden wegen? Houd er dan rekening mee dat je dan meer energie verbruikt en de accu sneller leeg is.

 

De fietssnelheid en het niveau van de trapondersteuning

Hoe lichter je wil fietsen, hoe meer energie er van de accu wordt gevraagd. Bij de hoogste trapondersteuning gaat je accu sneller leeg. Het frequent wisselen van de rijsnelheid zorgt voor een hoger energieverbruik. Om dit te voorkomen kun je terugschakelen bij tegenwind of bij het oprijden van helling, zoals je zou doen bij een analoge fiets zonder elektrische ondersteuning.

 

Het gebruik van de versnellingen

Net zoals bij autorijden heeft schakelgedrag met elektrisch fietsen invloed op je actieradius. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten koste van de actieradius. Het optimale schakelgedrag bereik je door in de laagste versnelling te beginnen en door te schakelen tot de gewenste trapfrequentie en snelheid bereikt zijn. Vind je dit lastig? Dan is een e-bike met automatisch schakelsysteem wellicht een optie.

 

Het gewicht van de fietser en bagage

Hoe meer gewicht op de e-bike, hoe zwaarder het fietst. Het gewicht van de fiets speelt ook een rol, maar voor het bepalen van de actieradius is met dit gewicht al rekening gehouden. Dagelijks je beide kinderen naar de opvang brengen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je accu sneller leeg gaat. Hoe minder gewicht op de e-bike, hoe groter de actieradius.