20210323 -bastiaandeel1-blogs-1ekolom-2320x1000

Bastiaans Blog - ‘Je wordt ouder papa, geef het maar toe’

Acteur en zanger Bastiaan Ragas is sinds vorig jaar - samen met zijn vrouw Tooske - het gezicht van Stella. Een tv-commercial volgde, plus de track ‘Zij maakt mijn dag’, die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. En als klap op de vuurpijl zal Bastiaan ons de komende weken meenemen in zijn blogs, waarin hij op humoristische wijze zijn e-bike-avonturen deelt.

Dit jaar word ik vijftig en dat vind ik eigenlijk een grote grap. Ik zie mijzelf eerder als veertig, maar zeker niet als iemand van ‘middelbare leeftijd.’ Mijn kinderen confronteren mij er ook vaak mee. 'Geef maar toe dat je ouder wordt!' Het grappige is natuurlijk dat toen ik veertig werd, ik ook nog steeds dacht dat ik dertig was. Als je jong bent wil je ouder worden, als je ouder bent wil je jonger zijn. Ik wel in ieder geval.

Soms kijk ik naar mijzelf in de reflectie van een winkelruit. Als ik fiets bijvoorbeeld. Dat ziet er eigenlijk best prima uit. Het mooie van het leven is dat je eigen verwachtingspatroon zich vanzelf steeds aanpast.

De fietstassen die mijn vrouw aan haar e-bike heeft hangen gaan mij net een stapje te ver. Maar misschien zegt dat meer over mij. Het slaat natuurlijk ook nergens op; alsof fietstassen alleen voor oudere mensen zijn. Zij vindt ze handig en kan niet meer zonder. Zou dat de essentie zijn van iemand die zelf nog heel jong is? De vraag stellen is het antwoord geven, vrees ik.

Sportief of lui

Om een beetje in shape te blijven sport ik inmiddels twee keer per week. Niet omdat ik het wil, maar omdat het moet. Ik hou teveel van het ‘goede leven’ en om mijn gewicht op peil te houden is sporten noodzakelijk. Zeker in het afgelopen coronajaar ben ik wel wat kilootjes zwaarder geworden. Ben ik heel sportief? Nou nee, niet echt. Ben ik lui? Nou, misschien een heel klein beetje dan. Ik zit liever op de bank en kijk naar sport op televisie.

Maar ik ben wel heel graag buiten: klussen in de tuin, een wandeling maken met onze coronahond Nappie, een flink stuk fietsen. Want de auto pakken voor een afspraak om de hoek voelt toch altijd een beetje lullig, voor zowel het milieu als mijn coronakilo's.

Fanatiek fietser

Zeker nu ik die zo’n fijne e-bike van Stella heb. Het klinkt als een cliché, maar door het elektrische fietsen maak ik serieus véél minder gebruik van de auto. Even naar de stad, het strand of een eetafspraak, hop, op mijn Stella. Kan ik nog een borrel doen ook. Grappig is dat waar ik ook kom, ik altijd wel een opmerking krijg over mijn fiets. 'Hé, ben je weer met de Stella gekomen?’. Of er wordt luidkeels gezongen: ‘Stella, maakt mijn dahááág'. 

Ik lach dan altijd maar een beetje, want ondertussen ben ik sportiever bezig dan ooit. Volgens mij is het ook een uitkomst voor de overvolle steden. Weg met die auto’s en brommers en iedereen op de (elektrische) fiets, snel, stil en schoon. Dan kunnen we van al die parkeerplaatsen parkjes maken met hier en daar een bankje. De brede toegangswegen naar die mooie steden kunnen worden versmald, met aangeplante bomen en meer paden voor voetgangers en fietspaden.

Dat zie ik wel zitten. Mezelf dan, op dat bankje, want hé, ik ben al bijna vijftig.